Strony

piątek, 31 maja 2013

Ofiary mody


Dioksyny w żywności, dioksyny w powietrzu, dioksyny w wodzie a teraz dioksyny w ubraniach...
Po obejrzeniu tego filmu, gdy po raz kolejny stwierdzimy przed lustrem: nie mam co na siebie włożyć! to odpowiedź może być jedna: to dobrze, będę zdrowsza... Musicie obejrzeć ten film!


http://www.youtube.com/watch?v=xuJJn71oCng



Wkrótce:
O dioksynach w żywności i ich wpływie na zdrowie.


.

czwartek, 30 maja 2013

Wonna mięta

Mięta truskawkowa

 Mięta (Mentha). Aromatyczna, o specyficznym smaku, od stuleci znajduje zastosowanie w kuchni, ziołolecznictwie, kosmetyce. Jest mnóstwo odmian i gatunków mięty a to jeszcze nie koniec, albowiem ciągle powstają nowe krzyżówki tej rośliny a wraz z nimi nowe nuty smakowe i zapachowe.
W tym roku kupiłam rozsadę mięty truskawkowej - rzeczywiście ma lekki ale dobrze wyczuwalny zapach truskawek. Mięta imbirowa natomiast ma imbirowy smaczek. Mam też miętę czekoladową - ma czekoladowego koloru łodygi i zdecydowany aromat czekolady. Słyszałam o mięcie pomarańczowej, cytrynowej, bazyliowej, lawendowej, białej, czarnej, bergamotowej. Jestem bardzo ciekawa mięty zwanej korsykańską - płożąca, niewysoka (2cm), o bladych różowawych listkach, silnie aromatyczna.

Mięta imbirowa

Mięta czekoladowa
 Ziele i liść mięty pieprzowej zawiera oprócz olejku eterycznego także inne ważne składniki: flawonoidy (mentozyd, hesperydyna, eriodykcjol, apigenina, luteolina, rutyna), witaminę E, karotenoidy, azuleny, betainę, kwas rozmarynowy, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, garbniki (do 5%). Flawonoidów jest 9-18% Spośród flawonoidów najwięcej jest eriocytryny (7-O-rutynozyd eriodykcjolu, 6,6-15%). Mięta zawiera również trójterpeny: kwas ursolowy, kwas oleanolowy; fitosterole. (H. Różański)

W kosmetyce ma zastosowanie do aromatycznych, orzeźwiających kąpieli.
Mięta jest ziołem pomocnym w pracy wątroby i dróg żółciowych (pęcherzyk) - działa żółciopędnie. Ma też działanie uspokajające i rozkurczowe, przeciwwymiotne.
Dla wątroby, w połączeniu z domowym jogurtem, może być balsamem poprawiającym jej pracę.


Napój miętowo jogurtowy
Garść listków mięty
200 ml domowego jogurtu
Łyżeczka brązowego cukru (może być więcej, o ile nie unikamy cukru i lubimy słodkie napoje)

Umyte i osuszone listki mięty miksujemy blenderem z niewielkim dodatkiem jogurtu na papkę. Dodajemy cukier, 200ml jogurtu, ponownie blendujemy, dekorujemy listkami mięty. Przechowujemy do czasu spożycia w lodówce (schłodzenie podkręca smak).



 W podobny, prosty  sposób, możemy przygotować sos miętowy na jogurcie ale zamiast cukru dodajemy trochę soku z cytryny. Niektórzy dodają też kawałek świeżego imbiru - robiłam i nie smakował mi taki wariant bo imbir zabił smak i aromat mięty.


Sosem miętowym na domowym jogurcie polewamy grilowanego na patelni łososia. Potrawę dekorujemy świeżymi listkami mięty.


Połączenie świeżej mięty z łososiem jest zaskakująco dobre. Nawet bez sosu, grilowany łosoś z dodatkiem listków mięty jest doskonały.

Uwagi: nie wolno podawać mięty, w żadnej formie, niemowlętom. Zioło zmniejsza wydzielanie mleka u kobiet karmiących.


Wonna mięta nad wodą pachniała,
kołysały się kępki sitowia,
Brzask różowiał i woda wiała,
wiew sitowie i miętę owiał.  

J. Tuwim. Sitowie


.

środa, 29 maja 2013

Weekendowe rytmy (6)


 Byłam w ubiegłą niedzielę na koncercie plenerowym, w starym parku krzeszowickim. Występował mój ulubiony od lat zespół - Grupa Pod Budą z Andrzejem Sikorowskim i... Tak!  I z Anną Tretter. Widzieć Was znowu razem  to ogromna przyjemność. Bez Anny Tretter - zespół nie jest tym samym zespołem. Panie Andrzeju - brawo!


                           Andrzej Sikorowski (rocznik 1949) -  ciacho, że szkoda gadać... :D


Atmosfera na koncercie wspaniała: podrygiwanie w takt muzyki, nucenie, wspólny śpiew, klaskanie w takt piosenek, radość...
Największy aplauz zyskała, jak zawsze w Krakowie, piosenka: Nie przenoście nam stolicy do Krakowa, odśpiewana chóralnie razem z  artystą. :D 


Pani Anna  zachwycała urodą a jej rewelacyjne nogi zostały obfotografowane do cna. "Zrobiłem 7 fotek, bo jeszcze  żem takich nóg nie widzioł" - ekscytował się stojący obok mnie starszy pan. :D


Bawiłam się świetnie  i tylko do szczęścia zabrakło moich ulubionych piosenek: Ani ust, ani sił oraz I co i co. Zbyt daleko stałam od estrady bo inaczej  musieli by to zaśpiewać na bis.
Na koniec wielki aplauz -  brawa, brawa, brawa i bis, bis, bis...
Następnego dnia... wielka chrypa... więc kogel - mogel. Nogi w formie, bo przezornie nie ubrałam szpilek. :D
Gdyby zamarzył się Wam taki atrakcyjny wieczór to plan koncertów jest tutaj:

A teraz voila! Panowie proszą Panie, bo tylko dance... Ups...powtarzam się. Niedobrze...

Stowarzyszenie Rannej Rosy
http://www.youtube.com/watch?v=60ohEBVZRto


Chyba to mamy już we krwi,
że do każdego lustra wody
zerkamy aby sprawdzić czy
coś nie popsuło nam urody
Zerwany gdzieś na łące kwiat
od razu zdobi nasze włosy
jedyny znak, pradawny znak
Stowarzyszenia Rannej Rosy
To nasza babska tajemnica
misterium perfum oraz cieni
od lat umiemy was zachwycać
i to się pewnie już nie zmieni
To nasza babska tajemnica
której się zgłębić nie udało
od lat umiemy was zachwycać
i wciąż nam mało jakby ciągle mało
Pewnie to mamy już we krwi
że do każdego lustra wody
zerkamy aby sprawdzić czy
coś nie popsuło nam urody
A gdy nadejdzie taki dzień,
że czas odmieni nasze twarze
to rozpłyniemy się we mgle
jak przedmiot niedościgłych marzeń
To nasza babska tajemnica
misterium perfum oraz cieni
od lat umiemy was zachwycać
i to się pewnie już nie zmieni
To nasza babska tajemnica
zaklęta w rosie gdzieś nad ranem
od lat umiemy was zachwycać
a to dlatego, że pragniemy być kochane*


* Słowa: Andrzej Sikorowski
Muzyka: Jan Hnatowicz

wtorek, 28 maja 2013

Produkty sprzyjające oczyszczaniu wątroby







1. Warzywa

Najlepsze te które zawierają siarkę, która jest konieczna  w procesie detoksykacji zachodzącej w wątrobie, pomaga rozkładać tłuszcz i wydalać z organizmu przez żółć:
Rośliny krzyżowe: karczoch (polecam sproszkowany w formie tabletek, pod nazwą Cynarex), brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiew, czarna rzepa, rzodkiewka, jarmuż.
Rośliny cebulowe: szczypiorek, por, cebula, czosnek.
Warzywa, owoce i zioła o intensywnym zabarwieniu( pomarańczowe, czerwone i zielone) – działają oczyszczająco:
Marchew, dynia, czerwona kapusta, natka pietruszki i kolendry, burak, papryka (pomarańczowa, czerwona i żółta)wiśnie, czereśnie, śliwki, owoce cytrusowe (grejfrut), awokado, oliwki, bakłażan, pomidory.
Warzywa można (polecane) jadamy wraz z nacią. Nie dotyczy to naci marchwi (szkodliwa).

2. Surowe owoce
Najlepsze, z punktu widzenia wątroby, są owoce o nieco cierpkim smaku, który zawdzięczają kwasom organicznym, a te obniżają stężenie glukozy i insulinę we krwi, pomagają spalać tłuszcz i oczyszczają wątrobę: truskawka, jeżyna, jagoda, malina, morwa, wiśnia, śliwka, morela.
Osoby z nadwagą ograniczają owoce a wykluczają takie: banan, mango, winogrona, oraz bardzo tuczące owoce suszone.

3. Orzechy
Powinny być surowe i świeżo łuskane:  włoskie, brazylijskie, makadamia, piniowe, laskowe, nerkowce, pistacje, migdały.

4.  Nasiona
Są źródłem zdrowego tłuszczu i białka: siemię lniane, słonecznik, sezam, dynia, szałwia hiszpańska, mak.
Można je kiełkować i dodawać do sałatek.

5. Ocet jabłkowy

6. Zioła i przyprawy
Przyspieszają proces detoksykacji w wątrobie:  nasiona i liście selera naciowego, ostre papryczki( chili, jalapeno), pieprz ziarnisty, koper włoski, owoce i nasiona anyżu, natka pietruszki i kolendry, imbir, gorczyca, curry, kurkuma, pieprz kajeński, ziele angielskie, kminek i kmin rzymski, tymianek,  majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, suszona słodka papryka,  koperek, szczypiorek, szałwia, kozieradka, czosnek, kardamon, goździk,  chrzan, cynamon,  wanilia, szafran, rozmaryn, mięta.

7.Glony morskie
Zwane morskimi warzywami, zawierają wapń i jod, chłoną toksyny w przewodzie pokarmowym (polecam sproszkowane, w formie tabletek).
 
Owoce i warzywa kupione w supermarkecie, jeśli pochodzą z importu mają kilka wad:
- dojrzewały za pomocą gazu szklarniowego
- pokonały długą drogę zanim trafiły do sprzedaży
- były przez długi czas przechowywane w niskiej temperaturze
- zostały nastrzyknięte środkami konserwującymi i koloryzującymi.
Dlatego warzywa i owoce należy kupować na lokalnym rynku.
Najlepiej kupować i spożywać warzywa i owoce  dojrzewające w danym sezonie, na przykład: truskawki, jagody na początku lata, jabłka, gruszki jesienią, kapustę i owoce cytrusowe zimą.
Należy kupować tylko produkty świeże – twarde, jędrne, kruche a unikać zwiędniętych i wyschniętych.

Bardzo ważne jest przechowywanie zakupionych warzyw i owoców aby zapobiec stratom składników odżywczych, które mogą wyniknąć z niewłaściwego przechowywania.

1.Przechowywanie w chłodnym, suchym miejscu ale nie w lodówce:
dynia, cebula, czosnek, ziemniaki.

2. Przechowywanie w lodówce, w specjalnym pojemniku na warzywa:
brokuły, kapusta, papryka, cukinia, marchew, buraki,  bakłażany, pory,  rozkrojona dynia.

3.Przechowywanie w misce umieszczonej w chłodnym i przewiewnym miejscu:
cytrusy, banany, gruszki, jabłka, niedojrzałe awokado, owoce o dużej pestce.

4. Przechowywanie w lodówce: owoce jagodowe

5. Przechowywanie w torebce papierowej, lub szklanym, zamkniętym pojemniku i w lodówce:
świeże zioła (tym sposobem mogą przetrwać w lodówce do 7 dni).
Zioła suszone najlepiej przechować w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach, w ciemnej, chłodnej szafce.


Karczochy


.

poniedziałek, 27 maja 2013

Ważne zasady zawracania procesu stłuszczenia wątroby






1.  Jadać niewiele produktów węglowodanowych
Zdrowy jadłospis nie powinien zawierać: cukru, produktów z białej mąki, białego  ryżu. Należy unikać pokarmów z dodatkiem:  syropu kukurydzianego, melasy, dżemów,  konfitur, deserów,  ciast, ciasteczek, chipsów,  herbatników, czekolady.  Wyjątkiem jest twarda ciemna czekolada o dużej zawartości kakao.
Minimalizować: makaron, kluski, ryż, inne ziarna zbóż w tym kasze.
Osoby z nadwagą, które mają trudności ze schudnięciem, wykluczają całkowicie wszystkie ziarna zbóż i produkty pochodne.
Ziarna zbóż można zastąpić nasionami roślin strączkowych ( grochem, fasolą, soczewicą), orzechami i nasionami (słonecznik, dynia, siemię lniane).
Ziarna zbóż to: pszenica, żyto, jęczmień, owies, ryż.

2. Zwiększyć  w jadłospisie udział surowych warzyw i owoców
Surowe warzywa to uzdrawiające wątrobę pokarmy, o najsilniejszym działaniu. Tak zwana surowizna świetnie oczyszcza i naprawia  filtry z których składa się wątroba, dzięki czemu są one zdolne do chwytania i usuwania z krwiobiegu większych ilości tłuszczu i toksyn.
 Należy jadać duże ilości surowych, ale też gotowanych warzyw. Najlepiej zjadać dwie duże surówki dziennie, najlepiej z oliwą tłoczoną na zimno, olejów nierafinowanych (lniany), soku z cytryny i octu jabłkowego.
Osoby z nadwagą ograniczają spożycie owoców do 1-2 porcji dziennie. Powinny to być owoce kwaśne. Polecam grejfruta.

3. W każdym posiłku lub na przekąskę należy jadać produkt białkowy pierwszej klasy, ponieważ powoduje to:
- brak wzrostu stężenia insuliny we krwi ( nie odkłada się tłuszcz)
- uczucie sytości , które utrzymuje się dłuższy czas
- łatwe wykorzystanie przez organizm do wytwarzania energii
- budowanie masy mięśniowej
- poprawa chemii mózgu, co zapobiega huśtawce nastrojów i rozwojowi depresji.
Produkty białkowe wysokiej klasy (zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy) to:
- domowy jogurt
- jaja (osoby z nadwagą rezygnują z jajecznicy a jedzą jajka na miękko)
- ryby ( unikać wędzonych i smażonych)
- domowy twaróg (oraz ricotta,  cheddar, parmezan, feta)
- czerwone, chude mięso, drób wiejski,
- nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica) należy łączyć z  orzechami i nasionami (len, sezam, słonecznik, dynia…)  W takim połączeniu dostarcza się organizmowi pierwszej klasy białko.

4. Jadać tylko zdrowe tłuszcze
Nie należy stosować niskotłuszczowych diet. Należy jadać  zdrowy tłuszcz, by wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby i sprawną przemianę materii.
Zdrowy tłuszcz to  ten co zawiera NNKT (niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe) czyli tłuszcz zawarty w : rybach, jajach, orzechach, nasionach, oraz tłoczonych  na zimno olejach i oliwie z oliwek.
Dobrym rozwiązaniem jest  jadanie codziennie 1-2 łyżek oleju rybiego (tran). Olej rybi przyjmujemy przed posiłkiem a butelkę z nim trzymamy w lodówce.

5. Nigdy nie jadać obfitych posiłków. Wywołuje to wzdęcia i uczucie zmęczenia, oraz refluks i zgagę.

6.  Codziennie zażywać  ostropest plamisty, który wspomaga naprawę uszkodzonych komórek wątrobowych, proces detoksykacji, sprzyja spalaniu tłuszczu, przyspiesza chudnięcie. Sylimaryna, będąca aktywnym składnikiem ostropestu jest antyoksydantem i flawonoidom i może być pomocna w zastępowaniu uszkodzonych, martwych komórek wątrobowych. Stosowanie ostropestu chroni przed substancjami rakotwórczymi oddziałującymi na inne narządy ciała.

7. Wypijać dużo nawadniających organizm płynów: wody, naparów ziołowych, soków warzywnych.
Właściwe nawodnienie organizmu to: dobre krążenie i prawidłowa praca  wszystkich komórek ciała, optymalne działanie wątroby i nerek, prawidłowe ciśnienie krwi, właściwa równowaga kwasowo- zasadowa (mniejsza kwasowość co sprzyja detoksykacji i obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych)dobre tempo przemiany materii sprzyjające chudnięciu.

8. Regularnie zażywać ruchu fizycznego: chodzenie, pływanie, rower, taniec, wędrówki, – co kto lubi…






Jutro:
Produkty  sprzyjające oczyszczaniu wątroby.



.