tag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post3815806612945365320..comments2024-03-08T17:53:40.678+01:00Comments on K'lary, penaty, szwarc, mydło i powidło: Zrób sobie ocet jabłkowyK'larahttp://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-68668434980188872072014-10-30T18:57:03.165+01:002014-10-30T18:57:03.165+01:00Albo pić jako cydr ? :P
Albo pić jako cydr ? :P<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-88237905082775665842013-07-22T18:22:36.945+02:002013-07-22T18:22:36.945+02:00Nie, nie powinno tak być. Smak wina świadczy o tym...Nie, nie powinno tak być. Smak wina świadczy o tym, że jeszcze bakterie octowe nie przerobiły alkoholu na ocet. W czasie dojrzewania octu kolejność jest taka: bakterie przerabiają cukier na alkohol i potem alkohol na ocet. Teraz trzeba zostawić go niech dojrzeje do końca - w ciepłym i ciemnym przykryty ale nie zamknięty do końca.K'larahttps://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-84089409342114209692013-07-21T23:37:58.944+02:002013-07-21T23:37:58.944+02:00To już naprawdę ostatnie pytanie...(: dlaczego ten...To już naprawdę ostatnie pytanie...(: dlaczego ten ocet nie smakuje octem tylko winem??? tak być powinno?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-55428688543810763052013-07-21T11:04:49.337+02:002013-07-21T11:04:49.337+02:00Oczywiście. :) W ciepłej porze roku ocet robi się ...Oczywiście. :) W ciepłej porze roku ocet robi się szybciej i na ogół bezproblemowo. :)K'larahttps://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-59492153067877741002013-07-20T23:49:57.601+02:002013-07-20T23:49:57.601+02:00Mój przestał bąbelkować(pracować) po 14 dniach moż...Mój przestał bąbelkować(pracować) po 14 dniach może dlatego że było bardzo ciepło ale to chyba nic złego?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-5869489378790381722013-07-19T10:15:45.356+02:002013-07-19T10:15:45.356+02:00Zamknięty ale nie całkowicie (nie dokręcaj zakrętk...Zamknięty ale nie całkowicie (nie dokręcaj zakrętki do końca) ponieważ jeszcze w tym czasie ocet może pracować, wytwarzając gazy. Jeśli nie damy im możliwości ujścia, to potem, w czasie otwarcia, mamy 'wybuch' :D<br /><br />Jest tez inny, dobry sposób, nieco wolniejszy: pozostawić ocet dłużej (nie 14 dni) na 4 tygodnie i potem zlać do butelek. Wtedy już nie powinien pracować.<br />Jeśli zależy Ci na tym, by mieć ocet szybciej, to zrób według pierwszego sposobu. Ponadto taki 'świeżak' jest też bardzo smaczny i ma wszystkie wartości domowego octu. :)K'larahttps://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-49887496983691682352013-07-18T17:53:30.968+02:002013-07-18T17:53:30.968+02:00Chyba nie wszystko zrozumiałem.Po 14 dniach trzeba...Chyba nie wszystko zrozumiałem.Po 14 dniach trzeba zlać ocet do buteleki odstawić na 21 dni?Zamknięty czy otwarty?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-14591901643237923932013-02-24T16:10:46.324+01:002013-02-24T16:10:46.324+01:00Jaki okres czasu można regularnie pić powerdrinka?...Jaki okres czasu można regularnie pić powerdrinka?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-57747807636178102192012-11-13T22:10:25.246+01:002012-11-13T22:10:25.246+01:00Witam Klaro
Postanowiłem zrobić ocet i zastosowałe...Witam Klaro<br />Postanowiłem zrobić ocet i zastosowałem się do wszystkich wskazówek, minęło już 2 tygodnie, nie miałem czasu zleć octu i zostawiłem go na 4 dni bez mieszania, musiałem wyjechać, wróciłem dziś i zastałem białą pleśń na wierzchu, czy ten ocet nadaje się do spożywania ?<br />Pozdrawiam<br />PiotrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-14559531921796901662012-09-19T11:10:01.628+02:002012-09-19T11:10:01.628+02:00Najbardziej znanym napojem na bazie naturalnego oc...Najbardziej znanym napojem na bazie naturalnego octu jabłkowego jest tzw. powerdrink.<br />1 szklanka dobrej jakości wody<br />1 łyżeczka miodu<br />1-2 łyżek octu jabłkowego<br /><br />Ten napój ma oczyszczać organizm z toksyn, wzmacniać, dawać power... :) Pijemy go 1 raz dziennie. Smaczna jest wersja z wodą mineralną lekko gazowaną.K'larahttps://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-25932231369437466372012-09-18T22:11:11.914+02:002012-09-18T22:11:11.914+02:00a jakie napoje można zrobić z takiego octu? bardzo...a jakie napoje można zrobić z takiego octu? bardzo to smakowicie wszystko wygląda i nabralam ochoty na zrobienie takiego octu :)Joannahttp://www.pozaschematy.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-10374272753683951422012-08-15T14:26:50.601+02:002012-08-15T14:26:50.601+02:00Dzięki Klara. Będę robić w takim razie ocet z samy...Dzięki Klara. Będę robić w takim razie ocet z samych obierek... zwłaszcza, że mamy w tym roku jabłek pod dostatkiem.<br />Pozdrawiam :)goshkohttps://www.blogger.com/profile/00855743786042745703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-42068609735179759962012-08-15T14:25:09.725+02:002012-08-15T14:25:09.725+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.goshkohttps://www.blogger.com/profile/00855743786042745703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-49563220457151011882012-08-15T12:30:18.557+02:002012-08-15T12:30:18.557+02:00Ja nie robię octu jabłkowego z obierek lecz z cały...Ja nie robię octu jabłkowego z obierek lecz z całych jabłek. Zanim uzbierałabym tyle obierek...a octu jabłkowego robię bardzo dużo więc musiałabym mieć tonę jabłek ;) :)Ale na pewno kiedyś taki zrobię, choć w małej ilości, na lekarstwo...<br />Sposób na wypływające obierki zna pan Słonecki. http://www.bioslone.pl/ocet-jablkowy<br />K'larahttps://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-61749886585663689782012-08-15T12:20:00.487+02:002012-08-15T12:20:00.487+02:00Hmm, czyli lepiej robić z obierek czy z całych wg ...Hmm, czyli lepiej robić z obierek czy z całych wg Ciebie? Ico robisz aby obierki nie wypływały i tworzyla sie na nich plesn?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-349548940930674602012-08-15T10:28:35.464+02:002012-08-15T10:28:35.464+02:00Tak, jest różnica. Ocet z samych skórek zawiera du...Tak, jest różnica. Ocet z samych skórek zawiera dużo więcej minerałów i witamin ponieważ te, w jabłku, występują właśnie w skórce i tuż pod nią.<br /><br />"Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek <br />innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy." <br />J.Słonecki. http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowyK'larahttps://www.blogger.com/profile/12889468337237557488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7721833119626989644.post-51204577849658285612012-08-14T22:55:32.341+02:002012-08-14T22:55:32.341+02:00Na stronie Biosłone jest przepis na ocet jabłkowy ...Na stronie Biosłone jest przepis na ocet jabłkowy z samych skórek po jabłkach. Mam w związku z tym pytanie: Czy jest między takim octem, a tym który zaprezentowałaś jakaś różnica?goshkohttps://www.blogger.com/profile/00855743786042745703noreply@blogger.com