Strony

poniedziałek, 12 listopada 2018

Rokitnik - ciernisty krzew o złotych owocach


Dostałam paczkę owoców rokitnika.  Są mocno soczyste o cierpkim, kwaśnym smaku i cudownym zapachu cytrusów, jagód, ananasa. To źródło witamin (A,C,E,B), minerałów (Fe,K,P) białek, kwasów organicznych (jabłkowy, chinowy) nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowy, linolowy, linolenowy). Jest to jedyny owoc, który zawiera witaminę B12. Wszystkie składniki rokitnika są bioaktywne, czyli łatwo przyswajalne. Mogą zastąpić wiele aptecznych suplementów.

Jak przechować? Owoce można suszyć, mrozić i przetwarzać na soki, dżemy, konfitury, octy i olej.
Olej rokitnikowy jest niezwykle skuteczny nie tylko dla urody lecz też przy oparzeniach, odleżynach
trudno gojących się ranach . Olej ten zapewnia skórze elastyczność i odporność a śluzówkom regenerację.

Najprościej jest zrobić rokitnikowy ocet. Robimy na dwa sposoby:
- poprzez zalanie zmiażdżonych owoców naturalnym octem jabłkowym,
- sposobem tradycyjnym, czyli poprzez sfermentowanie owoców.







Po prawej ocet wykonany poprzez sfermentowanie owoców, po lewej ocet powstały w wyniku maceracji owoców w occie jabłkowym.


 


.













 R


 jest bowi


cyficzny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz