Strony

środa, 23 kwietnia 2014

Rabarbar - obcy znad Wołgi




Ta smaczna, kwaskowata roślina, a wraz z nią pierwszy wiosenny, naturalny kompot, od zawsze budzi emocje: jeść czy nie jeść? Mówi się o szkodliwości rabarbaru spowodowanej dużą ilością kwasu szczawiowego, ale... dotyczy to surowej rośliny a w takiej postaci raczej się rabarbaru  nie jada. Obróbka termiczna - pieczenie, gotowanie - znacznie zmniejsza zawartość tego kwasu  w potrawie.
Długo też spierano się czy to owoc, czy warzywo. Ustalono, że rabarbar to warzywo, które ma zastosowanie jak owoc. :)
Swój pyszny  smak zawdzięcza rabarbar zawartym w nim innym kwasom: cytrynowemu i jabłkowemu. Mają one właściwości odkażające, rozpuszczające złogi wapniowe. Liczne witaminy: A. C, E kwas foliowy, potas, magnez, wapń, fosfor, nadają rabarbarowi dodatkowych walorów zdrowotnych. Składnikami aktywnymi są: garbniki i flowonoidy.
 Rabarbat to nie tylko kompot i konfitury. Ma on także zastosowanie lecznicze.
Zarówno do celów spożywczych jak i leczniczych, wykorzystuje się łodygi i korzeń rośliny.
Łodygi: działają wzmacniająco, estrogennie, moczopędnie, oczyszczająco krew.
Korzeń : działa przeciwzapalnie, ściągająco, żółciopędnie, antyandrogennie, moczopędnie, odtruwająco, estrogennie,  przeczyszczająco ( w dużych dawkach).
Liście są trujące.



Oprócz tradycyjnego kompotu z rabarbaru warto zrobić szybką konfiturę, którą  można wykorzystać do dań mięsnych, oraz, pod koniec rabarbarowego sezonu, zamknąć ją w słoiczki szklane i przechować na zimę.

Konfitura rabarbarowa
300 g pokrojonego w słupki rabarbaru
1 łyżka miodu
W rondelku rozpuścić miód, dodać rabarbar, zagotować, przełożyć do słoików.


Polędwiczki wieprzowe w rabarbarze
2 polędwiczki wieprzowe
2 gałazki rozmarynu
sok z cytryny
1 łyzka oliwy
sól, pieprz
konfitura rabarbarowa ( z przepisu jak wyżej)
Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć mięso, dodać na wierzch, rozmaryn.
Piec około 30 minut w temperaturze 190stopni C.
Dodać konfiturę rabarbarową i wstawić do piekarnika  na dodatkowe 15 minut.


Tonik rabarbarowy do płukania włosów
Pozostałe po obraniu rabarbaru skórki i resztki liścia, zagotować  w wodzie (gotować przez 5 minut), odcedzić i odcisnąć skórki. Uzyskany piękny rabarbarowy płyn zastosować jako płukankę do włosów. Wbrew temu co piszą, nie rozjaśnia ciemnych włosów - próbowałam. :) Nadaje miękkość i połysk.


Skąd ta nazwa?
Nazwa powstała w Grecji, gdzi rabarbar sprowadzano rzeką Wołgą
Rhabarbar - oznacza: obcy znad Wołgi. Rha - z greckiego Wołga, Barbar - obcy, cudzoziemiec.
Wszędzie na świecie rabarbar występuje pod tą samą nazwą.
Kupując łodygi rabarbaru, wybierajmy te jak najbardziej czerwone. Są słodsze i mają więcej witamin i minerałów.



.

1 komentarz:

  1. Klaro- dziękuję za historii rabarbaru i pysznie zapowiadające się przepisy. Smak kompotu z rabarbaru- to smak mojego dzieciństwa... Obcy znad Wołgi-nigdy nie czytałem o rabarbarze! Najmilej pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń