Strony

sobota, 7 lipca 2012

Kwiaty nasturcji gęste, Świecą jak złote słońca


Płoną jak purpury,
To spadają ku dołowi,
To się pną do góry.*














Nasturcje – ulubione kwiaty Jana Kasprowicza. Zawsze kwitły na Harendzie, gdzie mieszkał. Zakwitają tam i dziś.


Nasturcja jest jadalna w całości. Ma pikantny i delikatnie piekący smak. Liści używa się do surówek jako atrakcyjny smakowo i wartościowo dodatek.  Można przekładać nimi kanapki.
Kwiaty ożywią kolorystycznie sałatkę.
Z nasion robi się kapary. Jest to prosty sposób: nasiona trzeba zebrać jeszcze zielone, powinno się zostawić kawałek ogonka, umyć, włożyć do słoika i zalać świeżo zagotowanym octem jabłkowym.


Nasturcja ma silne właściwości antybiotyczne.

Sałatka z białej kapusty, marchwi, pomidorów w majonezie z listkami nasturcji , udekorowana kwiatami






Galaretka agrestowa





 .
 W pielęgnacji włosów nasturcja ma za zadanie poprawić strukturę włosów, odświeżyć je, sprawić, że  będą lepiej się układać. W tym celu powinniśmy zastosować  napar z liści nasturcji. Napar taki lekko usztywnia włosy. 
Napar zaparza się jak mocną herbatę.
Garść liści nasturcji  należy zalać 1/2 l wrzątku i odstawić do naciągnięcia. Po ostygnięciu przecedzić przez gazę. 
Tak przygotowany napar  używać jako płukanki a  jeżeli przeleje się go do buteleczki z atomizerem i przed suszeniem suszarką spryska włosy u nasady, będą lepiej usztywnione.
Lekko przyciemnia włosy, co powinny wziąć pod uwag panie o włosach jasnych.




Nasturcja jest niebanalną ozdobą potraw i stołu. Niezwykle pięknie wygląda gdy ozdabia galaretki owocowe, najbardziej uatrakcyjnia torty owocowe z galaretką.
Niezastąpiona w swej urodzie i energetycznej mocy w dekoracji letniego stołu.














 
Kwiaty nasturcji gęste,
Nieugaszone rany,
Krwawym wieńcem opasują
Nasz domek drewniany.

Świecą jak złote słońca,
Płoną jak purpury,
To spadają ku dołowi,
To się pną do góry.*

Projekt polichromii kościoła Franciszkanów w Krakowie. 1895-96. Pastel. 140 x 150 cm. Muzeum Narodowe, Kraków.



* Jan Kasprowicz. Nasturcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz