Strony

sobota, 27 lipca 2013

Jagodowy budyń

Jak w wakacyjnym rytmie, czyli bez zbyt wielu ceregieli, zrobić smakowity budyń?
Oto prosty, szybki sposób:

zagotować w garnku litr wody,
wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej, gotować na małym ogniu 10 minut,
dodać szklankę jagód, uprzednio umytych i odsączonych z wody na sitku, gotować nadal przez kolejne 10 minut,
dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę cynamonu,
zdjąć z ognia, zmiksować całość blenderem (stopką miksującą)
przełożyć do miseczek lub na talerzyki
posypać z wierzchu pociętymi listkami mięty czekoladowej,
można dołożyć dobrej śmietany


Tym szybkim i prostym sposobem mamy zdrowy - bez glutenu, polepszaczy, barwników... - budyń z dodatkiem jagód, które, nawet w tej gotowanej postaci, zachowują wszystkie swoje, liczne walory prozdrowotne.


.

2 komentarze:

  1. Super przepis. Wykorzystam go.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Ja sobie go wrzucę jeszcze do lodówki, żeby był mocno zimny, za oknem w super zacienionym miejscu 32 stopnie!!

    OdpowiedzUsuń