Strony

środa, 10 lipca 2013

Miód lawendowy, miód macierzankowy


Piękny aromat i cenne właściwości lawendy warto zamknąć w miodzie na jesienne i zimowe dni.
Lawendowy miód reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, pomaga przy bólach żołądka. Uspokaja. Dobry przy nadmiernym biciu serca i kłopotach ze snem. 

 Miód lawendowy
Świeży (tegoroczny), płynny miód
Garść świeżych kwiatów lawendy (oskubanych z łodyżek)
Wsypać kwiatki lawendy do szklanego słoika, zalać miodem, zamieszać drewnianą łyżką. Zamknąć słoik, postawić w kredensie. Przez 3 tygodnie codziennie przemieszać a potem pozostawić w spiżarni, kredensie, kuchennej szafce.
To doskonały, aromatyczny słodzik do herbat, ziół na zimne dni.




W podobny sposób możemy zrobić miód macierzankowy, który oprócz aromatu wzmocni też organizm, uspokoi, poprawi krążenie...





Obrane z kwiatów gałązki lawendy i macierzanki, pozostawmy w tekturowym pudełku (lub w koszu)
do wyschnięcia. Przydadzą się zimą jako kadzidełka.
Wkrótce: lawendowa nalewka.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz