Czym są:
Dioksyny - nazwa
związków organicznych, inaczej węglowodory chlorowane.
Najbardziej niebezpieczna z dioksyn to -TCDD
–tetrachlorodibenzodioksyna. Przedostaje się do środowiska powodując zanieczyszczenia powietrza, wody, gleby i w
dalszej konsekwencji: żywności,
organizmu człowieka.
Jak
powstają :
1. W wyniku spalania: drewna,związków
organicznych, tworzyw sztucznych, odpadów .
Duże ilości dioksyn powstają podczas
wypalania łąk wiosną.
2. W wyniku chlorowania papieru -
dioksyny znajdziemy w papierze i innych wyrobach papierniczych bielonych
chlorem: opakowaniach, i jednorazowych środkach higieny osobistej, takich jak
wkładki higieniczne, pampersy, tampony.
3. Źródłem
dioksyn są też: spaliny samochodowe, głównie z samochodów ciężarowych, pieców przemysłowe i domowych, dym z papierosów.
W jaki sposób szkodzą zdrowiu:
Kiedy
dioksyny dostają się do organizmu, to odkładają się w tkance tłuszczowej,
ponieważ są to związki rozpuszczalne w tłuszczach. Tak ulokowane, mają bardzo dużą odporność na
detoks.
Dioksyny mają działanie endokrynne.
Oznacza to, że cząsteczka dioksyny jest
podobna do hormonów steroidowych i dostając się do organizmu, zastępuje je
(hormony) i wyzwala choroby:
endometriozę, torbiele jajników,
hirsutyzm ( nadmierne owłosienie ciała) zaburzenia funkcji tarczycy.
Dioksyny
zaburzają system nerwowy – powodując zaburzenia o charakterze psychicznym.
Powodują choroby skórne – typowy dla dioksyn rodzaj trądziku
zwany chloracne. Tu zawsze za przykład
jest podawany prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko, u którego zatrucie dioksynami
spowodowało ten skórny efekt – chloracne.
Dioksyny
mogą znacznie zwiększyć lub spowolnić metabolizm tłuszczów dając w
efekcie swego działania nawet 50% utratę
masy ciała lub jej podobnej wielkości przyrost.
Dioksyny są rakotwórcze
Dioksyny ,
uszkadzając narządy wewnętrzne (wątrobę, trzustkę) mogą być powodem cukrzycy typu II
Co prawda
WHO podaje, że maksymalna, dopuszczalna,
bezpieczna dawka dioksyn dla człowieka
to 4 pg (pikogramy) na kilogram masy ciała, na dzień, ale w rzeczywistości
każdy, nawet najmniejszy poziom dioksyn doprowadza do zaburzeń: tarczycy,
wątroby, układu odpornościowego.
Dioksyny w żywności
Najwięcej dioksyn lokuje się*:
w
mleku- 32%
w mięsie – 30%, w tym w wołowinie 38%
w rybach i roślinach – 5% - ale tu mamy
taki dioksynowy schemat:
z ryb morskich dioksyny
rozprzestrzeniaja się, pod postacią paszy dla zwierzą, w oleju rybim, w oleju
poddanym smażeniu, w mączce kostnej, w mięsie grillowanym, czyli ulegają w ten
sposób zwielokrotnieniu zawartości w pożywieniu.
Przebadano w Niemczech, Belgii i Holandii grupę kobiet
karmiących piersią i te badania wykazały zatrważająco wysoki poziom dioksyn w
mleku matek.
Czy jest na to rada?
Zapobieganie coraz
większej liczbie toksyn w otoczeniu człowieka dokonuje się poprzez :
Nowoczesne spalarnie odpadów
Segregowanie odpadów i ich recykling
Ograniczanie chlorowania papieru i impregnacji drewna.
Wielkie afery dioksynowe
1.Belgijska afera kurczakowa :
2.Orange Agent - w latach 1965-1973 w Wietnamie, podczas
wojny wietnamskiej Amerykanie zastosowali środek o nazwie Orange Agent
zawierający dioksyny, do zniszczenia trawy i innej zieleni w lasach aby móc łatwiej zlokalizować partyzantów
wietnamskich.
W wyniku zastosowania Orange Agent wystąpiły masowe deformacje
płodów , do trzeciego pokolenia, a, po
dziś dzień, miliony ludzi cierpi z powodu skażenia tą dioksyną.
W Politechnice Krakowskiej, w zespole profesora Adama
Grochowalskiego, prowadzi się badania nad zawartością toksyn w żywności i ich wpływie na
zdrowie. Dwa ciekawe opracowania warte
uwagi:
Dioksyny w
żywności – czy rzeczywiste ryzyko dla zdrowia?
Dioksyny w
spalinach ze spalarni i w żywności:
.
Klaro, bardzo brakuje PANI na forum Bioslonecznym.
OdpowiedzUsuńZreszta, nie tylko mi....
Pozdrawiamy - zwarta grupa "afrykanska"
Malgosia B.