Strony

wtorek, 4 czerwca 2013

Dioksyny




Czym są:
Dioksyny -  nazwa  związków organicznych, inaczej węglowodory chlorowane.
Najbardziej niebezpieczna z dioksyn to -TCDD –tetrachlorodibenzodioksyna.  Przedostaje się do środowiska powodując  zanieczyszczenia powietrza, wody, gleby i w dalszej konsekwencji:  żywności, organizmu człowieka.

Jak powstają :
1. W wyniku spalania: drewna,związków organicznych, tworzyw sztucznych,  odpadów .
Duże ilości dioksyn powstają podczas wypalania łąk wiosną.

2. W wyniku chlorowania papieru - dioksyny  znajdziemy w papierze  i innych wyrobach papierniczych bielonych chlorem: opakowaniach, i jednorazowych środkach higieny osobistej, takich jak wkładki higieniczne, pampersy, tampony.

3. Źródłem dioksyn są też: spaliny samochodowe, głównie z samochodów ciężarowych,  pieców przemysłowe i domowych,  dym z papierosów.

W jaki sposób szkodzą zdrowiu:
Kiedy dioksyny dostają się do organizmu, to odkładają się w tkance tłuszczowej, ponieważ są to związki rozpuszczalne w tłuszczach.  Tak ulokowane, mają bardzo dużą odporność na detoks.
Dioksyny mają działanie endokrynne.
Oznacza to, że cząsteczka dioksyny jest podobna do hormonów steroidowych i dostając się do organizmu, zastępuje je (hormony) i wyzwala choroby:
endometriozę, torbiele jajników, hirsutyzm ( nadmierne owłosienie ciała) zaburzenia funkcji tarczycy.
Dioksyny zaburzają system nerwowy – powodując zaburzenia o charakterze psychicznym.
Powodują choroby skórne – typowy dla dioksyn rodzaj trądziku zwany chloracne. Tu zawsze za  przykład jest podawany prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko, u którego zatrucie dioksynami spowodowało ten skórny efekt – chloracne.






Dioksyny mogą znacznie zwiększyć lub spowolnić metabolizm tłuszczów dając w efekcie swego działania  nawet 50% utratę masy ciała lub jej podobnej wielkości przyrost.
Dioksyny są rakotwórcze
Dioksyny , uszkadzając narządy wewnętrzne (wątrobę, trzustkę) mogą być powodem cukrzycy typu II
Co prawda WHO  podaje, że maksymalna, dopuszczalna, bezpieczna dawka dioksyn dla człowieka  to 4 pg (pikogramy) na kilogram masy ciała, na dzień, ale w rzeczywistości każdy, nawet najmniejszy poziom dioksyn doprowadza do zaburzeń: tarczycy, wątroby, układu odpornościowego.

Dioksyny w żywności
Najwięcej dioksyn lokuje się*:
 w mleku- 32%
w mięsie – 30%, w tym w wołowinie 38%
w rybach i roślinach – 5% - ale tu mamy taki dioksynowy schemat:
z ryb morskich dioksyny rozprzestrzeniaja się, pod postacią paszy dla zwierzą, w oleju rybim, w oleju poddanym smażeniu, w mączce kostnej, w mięsie grillowanym, czyli ulegają w ten sposób zwielokrotnieniu zawartości w pożywieniu.

Przebadano w Niemczech, Belgii i Holandii grupę kobiet karmiących piersią i te badania wykazały zatrważająco wysoki poziom dioksyn w mleku matek.

Czy jest na to rada?
Zapobieganie  coraz większej liczbie toksyn w otoczeniu człowieka dokonuje się poprzez :
Nowoczesne spalarnie odpadów
Segregowanie odpadów i ich recykling

Ograniczanie chlorowania papieru i  impregnacji drewna.





Wielkie afery dioksynowe

1.Belgijska afera kurczakowa :

2.Orange Agent - w latach 1965-1973 w Wietnamie, podczas wojny wietnamskiej Amerykanie zastosowali środek o nazwie Orange Agent zawierający dioksyny, do zniszczenia trawy i innej zieleni  w lasach aby móc łatwiej zlokalizować partyzantów wietnamskich.
W wyniku zastosowania Orange Agent wystąpiły masowe deformacje płodów , do trzeciego pokolenia, a,  po dziś dzień, miliony   ludzi cierpi z powodu skażenia tą dioksyną.

W Politechnice Krakowskiej, w zespole profesora Adama Grochowalskiego, prowadzi się badania nad  zawartością toksyn w żywności i ich wpływie na zdrowie.  Dwa ciekawe opracowania warte uwagi:
Dioksyny w żywności – czy rzeczywiste ryzyko dla zdrowia?
Dioksyny w spalinach ze spalarni i w żywności:





.

1 komentarz:

  1. Klaro, bardzo brakuje PANI na forum Bioslonecznym.
    Zreszta, nie tylko mi....
    Pozdrawiamy - zwarta grupa "afrykanska"
    Malgosia B.

    OdpowiedzUsuń