Profesor Julian Aleksandrowicz, który wiele lat poświęcił magnezowi i
jego roli w zdrowiu człowieka, nazywał magnez królem życia. Magnez aktywizuje ponad 300 enzymów.
Najważniejsze z nich to enzymy związane z tworzeniem energii w komórce. Najwięcej magnezu potrzebują komórki narządów
najintensywniej pracujących: mózgu, serca, mięśni. Niedobór magnezu będzie więc
wywoływał największe zaburzenia w pracy tych narządów. Magnez, obecny w większości tkanek,
uczestniczy w prawie wszystkich czynnościach organizmu.
Właściwości magnezu:
- działa uspokajająco, zmniejsza pobudliwość komórek nerwowych.
- ochrania serce, przeciwdziałając
niedotlenieniu i niedokrwieniu, działa przeciwzakrzepowo, - - -
- zmniejsza reakcje zapalne
- odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce zakrzepów
- przeciwstawia się nadmiarowi
wapnia, przez co chroni ściany naczyń
- niezbędny dla rozwoju kości i ich mineralizacji
- uczestniczy w syntezie enzymów i soków trawiennych, pobudza czynności
wątroby, decyduje o sprawnym transporcie substancji przez śródbłonek jelitowy
do krwi
- zapewnia lepsze warunki zapłodnienia, zwiększa żywotność i ruchliwość
plemników, wpływa korzystnie na rozwój płodu
- zapobiega zmętnieniu soczewki oka, bierze udział w fizjologii
siatkówki
- uczestniczy w czynnościach węchu i słuchu
- wchodzi w liczne reakcje z hormonami: niezbędny do ich syntezy,
składowania i uwalniania
- zwiększa siły obronne organizmu (skracając czas choroby i
przyspieszając zdrowienie)
- ma ścisły związek z adrenaliną, insuliną, kalcytoniną ( tarczyca)
- zwalcza miażdżycę i procesy starzenia się
- wzmacnia mechanizmy obronne
- odgrywa dużą rolę w syntezie kwasów tłuszczowych – problemy ze
schudnięciem mogą wynikać z niedoborów magnezu
- w fizjologii nerek: jest
niezbędny do zachowania potasu i fosforu, aminokwasów, oraz wydzielania kwasów
przez nerki
- oddziałuje na zmiany biochemiczne zachodzące na powierzchni
oddechowej płuc.
Przy prawidłowym, urozmaiconym odżywianiu, poziom magnezu w organizmie jest prawidłowy.
Obecnie, powszechne niedobory magnezu wynikają z:
- coraz mniejszej ilości magnezu
w roślinach i glebie, na skutek zintensyfikowanej produkcji roślinnej.
Zawartość magnezu jest tu obecnie o połowę mniejsza niż 50 lat temu .
- nadużywania kawy, alkoholu, słodyczy, napojów typu cola
- utrudnionego przyswajania magnezu w przewodzie pokarmowym – jest to
najpoważniejsza przyczyna niedoborów magnezu.
Wchłanianie, przyswajanie,
magazynowanie i wydalanie magnezu
Wchłanianie
magnezu następuje w jelicie cienkim.
Sprzyjają wchłanianiu
magnezu: środowisko zakwaszone , dieta
bogata w białka zwierzęce, tłuszcze nienasycone, witamy B i D, laktoza,
insulina.
Hamują:
zasadowość środowiska, białka roślinne,
tłuszcze nasycone, włókna pokarmowe, kwas chitynowy ( zboża), kwas szczawiowy (rabarbar, szpinak, szczaw)
nadmiar wapnia (produkty mleczne)
alkohol, kwas fosforowy (z napojów typu Coca-cola) antybiotyki z grupy tetracyklin.
Przyswajanie magnezu jest słabe. Tylko 30% podaży magnezu
(średnio) jest przyswajalne.
Magazynowanie
magnezu następuje w kościach (ponad ½ puli) w mięśniach (1/4) w całym organizmie: układ nerwowy, wątroba,
przewód pokarmowy, nerki, gruczoły wydzielania wewnętrznego(1/4).
Wydalanie
magnezu dokonuje się przez nerki. Niewielka jego ilość jest też wydalana z
potem i drogą jelitową.
Badanie poziomu magnezu w organizmie
Badanie z
krwi, powszechne chociaż niemiarodajne: zawartość magnezu we krwi jest
wyjątkowo stabilna i stanowi tylko 1 % z puli magnezu zawartego w organizmie,
dlatego niemożliwe jest określenie niedoboru lub nadmiaru magnezu w organizmie
na podstawie tego badania.
Badanie z
moczu. Zawartość magnezu w moczu jest
bardzo zmienna i zależna od: pokarmu, diety, hormonów, wysiłku, leków.
Poziom
magnezu bada się też poddając analizie
włos lub paznokcie. Wobec tego, że badanie poziomu magnezu z krwi i z
moczu nie może być miarodajne pozostaje obserwowanie objawów.
„Powiedzenie
profesora Juliana Aleksandrowicza, że magnez jest królem życia należy rozumieć
dosłownie. To właśnie ten pierwiastek decyduje,
o tym jak żyjemy – całkiem dobrze
lub źle, ale możemy też przestać żyć, gdy go braknie.”Prof. Alfreda Graczyk,
uczennica profesora J. Aleksandrowicza.
Ciąg dalszy nastąpi a w nim:
1. Niedobory i nadmiary magnezu - skutki dla zdrowia
2. Kiedy i jak uzupełniać magnez w organizmie
3. Sylwetka profesora Juliana Aleksandrowicza, wybrane publikacje, cytaty, ciekawostki
Pisze się... :)
W oczekiwaniu na ciąg dalszy przeczytajcie to:
http://www.ptmag.pl/pl/32073/0/Magnez-krol_zycia.html
Pożyteczcne i interesujące.
OdpowiedzUsuńDziękuję