Winko chlorofilowe na natce pietruszki
Przepis według Stefanii Korżawskiej
3 garście natki pietruszki
1 butelka czerwonego, gronowego, wytrawnego wina
Pietruszkę drobno pokroić, zmiażdżyć dla lepszego wyekstrahowania składników, wsypać do szklanego słoika, zalać winem.
Pozostawić na 10 dni w kuchni. Codziennie wstrząsnąć. Po okresie maceracji, przecedzić, odcisnąć ziele, zlać do szklanej butelki lub słoika.
Stosować 3 x dziennie łyżkę winka. Można rozcieńczyć ciepłą wodą.
Winko wzmacnia organizm i dotlenia, wspomaga układ moczowy, oczyszcza. Wszystko to za sprawą chlorofilu zawartego w pietruszce. Ten zielony pigment roślinnny działa u roślin jak hemoglobina.
Na okres zimy, gdy nie będzie dostępu do świeżej, zielonej naci pietruszki, warto przygotować takie chlorofilowe, wzmacniające winko. Napój zawiera sporo żelaza, w które bogata jest nać i jest to dość wyraźnie wyczuwalne w winku, które ma smak zbliżony nieco do preparatów z dużą zawartością żelaza.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz