Strony

wtorek, 8 października 2013

Nalewki na winie (3)





Winko chlorofilowe na natce pietruszki
Przepis według Stefanii Korżawskiej

3 garście natki pietruszki
1 butelka czerwonego, gronowego, wytrawnego wina

Pietruszkę drobno pokroić, zmiażdżyć dla lepszego wyekstrahowania składników, wsypać do szklanego słoika, zalać winem.
Pozostawić na 10 dni w kuchni. Codziennie wstrząsnąć. Po okresie maceracji, przecedzić, odcisnąć ziele, zlać do szklanej butelki lub słoika.
Stosować 3 x dziennie łyżkę winka. Można rozcieńczyć ciepłą wodą.







Winko wzmacnia organizm i dotlenia, wspomaga układ moczowy, oczyszcza. Wszystko to za sprawą chlorofilu zawartego w pietruszce. Ten zielony pigment roślinnny działa u roślin jak hemoglobina.
Na okres zimy, gdy nie będzie dostępu do świeżej, zielonej naci pietruszki, warto przygotować takie chlorofilowe, wzmacniające winko. Napój zawiera sporo żelaza, w które bogata jest nać  i jest to dość wyraźnie wyczuwalne w winku, które ma smak zbliżony nieco do preparatów z dużą zawartością żelaza.



.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz