Złoty wąs może być stosowany
zewnętrznie i wewnętrznie.
W zastosowaniu zewnętrznym
wykorzystujemy świeży, pognieciony w palcach liść,
nalewkę alkoholową (intrakt), maść i olejek.
Przy pomocy nalewki ze złotego wąsa
leczy się:
- choroby skóry,
- uszkodzenia mechaniczne skóry,
- bóle stawów,
- bóle układu mięśniowego i nerwowego,
używając jej w formie kompresów, aplikacji, wcierania.
Do leczenia zapaleń skóry stosuje się maść a
do masażu olejek.
Do zastosowania wewnętrznego używa się
naparu wodnego, wywaru, balsamu, wyciągu. Te preparaty mają zastosowanie w
leczeniu chorób narządów wewnętrznych: trzustki, śledziony, kory nadnerczy.
Dobre efekty osiąga się stosując je w zapaleniu dróg żółciowych, unormowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, wydalaniu zanieczyszczeń i substancji toksycznych z organizmu.
Dobre efekty osiąga się stosując je w zapaleniu dróg żółciowych, unormowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, wydalaniu zanieczyszczeń i substancji toksycznych z organizmu.
Wywar ze złotego wąsa można stosować
we wszystkich zaburzeniach układu pokarmowego.
Napar
ze złotego wąsa
1
liść, długości 30 cm (lub dwa liście po 10-15cm)
700
ml wrzątku
Rozdrobniony w palcach liść
włożyć do szklanego słoja, zalać wrzątkiem, zamknąć słoik, zawinąć w koc.
Przetrzymać napar w kocu przez 12 godzin
Wywar
1
liść długości 30 cm (lub dwa liście po 15 cm)
700
ml wrzątku
Rozdrobniony
w palcach liść, włożyć do emaliowanego garnka, zalać wrzątkiem, postawić na
małym ogniu na 10-15 minut delikatnie gotując. Po okresie gotowania zawinąć
garnek w koc, pozostawić na 12 godzin, zlać do szklanego słoika.
Zasady stosowania
Napar i wywar ze złotego wąsa
należy przyjmować na ciepło. W tym celu należy płyn rozgrzać w kąpieli wodnej.
Dawkowanie zależy od wagi chorego i
jego indywidualnego tolerowania aktywnych składników biologicznych rośliny.
Minimalna dawka wynosi 50 ml, maksymalna - 70 ml.
Wywar i napar pije się 3-4 razy
dziennie, na 40 minut przed posiłkiem.
Intrakt ze złotego wąsa
3-4 pędy (boczne odrośla) posiadające
co najmniej 8 segmentów (członów)
½ litra wódki czystej
Pędy rośliny pociąć na drobne
kawałki, zmiażdżyć drewnianym tłuczkiem, włożyć do szklanego słoika, zalać
wódką, zamknąć słoik. Trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej,
przez minimum 14 dni. Codziennie wstrząsać. Można zlać do
butelki ale można też pozostawić słój z pędami – im dłuższy czas ekstrakcji
składników, tym lepszy, mocniejszy intrakt.
O złotym wąsie, ogólnie, napisałam tutaj:
Pisząc o złotym wąsie korzystałam z :
1. http://www.igya.pl/index.php/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/589-leczenie-chorob-nowotworowych-zotym-wsem
2. http://zlotywas.w.interia.pl/
3. Dyskusję o zaletach i efektach działania złotego wąsa można śledzić na blogu zielarzy Henryka Różańskiego:
http://www.igya.pl/index.php/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/589-leczenie-chorob-nowotworowych-zotym-wsem
.
Witaj
OdpowiedzUsuńMała korekta - intrakt to wyciąg alkoholowy z użyciem ciepłego lub gorącego alkoholu. Jeśli użyty jest alkohol o temperaturze pokojowej jest to wówczas nalewka.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń