Strony

środa, 11 września 2013

Nalewki na winie (2)




Winko selerowe o ananasowym smaku
Przepis wg Stefanii Korżawskiej

2 średniej wielkości selery
1 butelka białego gronowego wytrawnego wina
2-3 łyżki miodu
3 łyżki octu jabłkowego lub sok z jednej cytryny

Selery wymyć, obrać, utrzeć na tarce, włożyć do szklanego słoika, zalać winem, zamknąć słoik, pozostawić w kuchni na 14 dni codziennie wstrząsając.
Po okresie maceracji, przecedzić, odcisnąć wiórki selera (w trakcie maceracji seler pochłania sporo wina, więc gotowy macerat trzeba porządnie odcisnąć), dodać 2-3 łyżki miodu (uwaga! 3 łyżki miodu daje bardzo słodki napój) podgotować na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać 3 łyżki octu jabłkowego, lub sok z jednej cytryny.
Pić 3 razy dziennie po 1 łyżce między posiłkami.

Jest to pyszny napój o smaku ananasowym. Ma charakter oczyszczający i wzmacniajacy organizm, poprawiający pracę nerek.
Prawidłowo pracujące nerki to podstawa zdrowia. Przez nerki, pęcherz i moczowody organizm wydala substancje toksyczne. Sprawne, zdrowe nerki to zdrowe włosy, zęby i brwi. Nerki odpowiadają za budowę i jakość kości.
Dzwonienie w uszach świadczy o problemach z nerkami.
Jeżeli nerki nie działają prawidłowo to następuje odkładanie się trujących złogów w krwiobiegu, mięśniach, stawach a w ślad za tym pojawia się wysokie ciśnienie (mówimy, że jest to ciśnienie typu nerkowego), zwapnienia żył, tętnic, żylaki, reumatyzm, artretyzm.
Każda choroba ma swoje początki w niesprawnych nerkach. Wielką przyjaciółką nerek jest pietruszka, ale o tym wkrótce...


.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz