Strony

piątek, 23 sierpnia 2013

Zatrzymaj lato... Zatrzymaj lato na zimę: w ziołach, owocach, kwiatach...


 
Suszenie. Najstarsza z metod konserwowania żywności. Od najdawniejszych czasów używa się do tego celu wiatru i słońca a metodę tę niektórzy nazywają prymitywną... Bardzo polecam ten 'prymitywizm' ... Jest to skuteczny sposób na zamknięcie promieni słonecznych w pokarmie, naenergetyzowanie. Metoda prosta - ot, wystawić owoce na działanie promieni słonecznych a zioła na działanie wiatru, To wszystko, reszta 'robi się' sama...






Owoce, koniecznie ususzcie jabłka, suszymy na słońcu. W ten sposób zostaną pozbawione wody i nabiorą energii słońca. Będą znakomitą przekąską zimową porą. Nie obejdzie się bez nich wigilijny kompot. W ten sam sposób zachowamy cały smak, aromat i kolor moreli i wszystkie jej wartości witaminowe, głównie Wit. C i betakaroten - dla zdrowia i urody skóry...



Glistnik zwany jaskółczym zielem. Warto zrobić z niego nalewkę na winie (pisałam o tym) i warto ususzyć.

Zioła suszymy w cieniu, ponieważ nie chcemy aby zniknął z nich drogocenny chlorofil. Suszenie ziół może, z powodzeniem, odbywać się w mieszkaniu. Należy pamiętać wtedy o otwieraniu na oścież okien, tak by zioła wysychały ' na powietrzu'. Mamy wtedy zagwarantowany niezwykły aromat w pomieszczeniach na całe lato, aż po późną jesień.



Niecierpek himalajski. Piękne zioło o delikatnym aromacie. Ma wiele zalet. Suszę je i robię macerat alkoholowy. Napiszę o tym wkrótce, jak nalewka dojdzie...



Mięta - całe ziele, kwitnące. Suszone kwiaty mięty są bardzo aromatyczne. Mają lekką cytrynową nutę... Mmm...




 Tego roku suszę nać pietruszki i selera. Suszę całe łodyżki. Zimą będę je stopniowo 'wykruszać' do potraw.



Wśród suszonych ziół nie może zabraknąć nawłoci. Sezon na nawłoć dopiero startuje, więc wszystko jeszcze przed nami. Zamierzam zebrać dużo nawłoci a potem wypróbować  suszone ziele do kąpieli. Ponoć czyni cuda... :D


Wysuszone zioła pakuję do papierowych torebek. Najlepsze są z Lidla - te, w które pakuje się tam pieczywo. :D Mają przezroczyste okienko z perforowanego celofanu a to sprawia, że mamy podgląd nie tylko na to jakiego rodzaju zioła tam mamy, ale też co się z nimi dzieje. Perforacja zapobiega ewentualnemu pleśnieniu, gdyby zioła nie zostały dobrze dosuszone, bo torebka oddycha.
Mam też duże torebki tego typu. Przywiozłam je sobie z Wiednia, gdzie pakują w nią pieczywo w marketach Penny's - świetne: duże i ładne.
Zioła, zapakowane w torebki, przechowuję w wiklinowym koszu, w kuchni.






Najprostszy sposób na suszenie ziół - leżą sobie, zerwane, w koszu i schną... Pachną... Konserwują się... Zdobią... Poprawiają nastrój...


.






1 komentarz:

  1. Wykrawanie, wiercenie, frezowanie, perforowane promieniami i ConiPerf. Perforacja blach - wiercenie, dziurowanie przez wiercenie. Perforacja blach poprzez wiercenie stosowana jest tam, gdzie przekroczone zostały możliwości technologiczne klasycznej perforacji przez wykrawanie.

    OdpowiedzUsuń