1. Słuchać sygnałów płynących z własnego organizmu:
nie jeść, gdy nie odczuwa się głodu, nie głodzić się, jeść zgodnie z potrzebą
organizmu a nie zgodnie z ‘rozkładem posiłków ‘ w ciągu dnia, jeść do uczucia
sytości a nie do pustego talerza.
2. Pić dobrej jakości wodę. Woda pomaga oczyścić
wątrobę i nerki. Organizm potrzebuje małych, ale częstych porcji wody, które
zapobiegają kurczeniu się komórek na skutek odwodnienia i wysychania błon
komórkowych. Unikać picia płynów w trakcie posiłków.
Bardzo ważna jest dobra jakość wody!
Bardzo ważna jest dobra jakość wody!
3. Nie spożywać dużych ilości cukrów
Cukry, szczególnie oczyszczone, wątroba przerabia na
tłuszcz i cholesterol (trójglicerydy), które mogą odkładać się w komórkach i w
ten sposób przyczyniają się do deformacji organów wewnętrznych: wątroby, serca,
nerek, tętnic, mięśni.
Należy unikać sztucznych słodzików, produktów typu
light, napojów dla diabetyków słodzonych
sztucznie – są toksyczne dla wątroby, wywołują hipoglikemię, zmęczenie.
Gdy mamy dużą ochotę na słodycze to jemy: owoce
(świeże lub suszone – uwaga na
siarczkowanie), miód. Ja pomagam sobie wtedy marchwią, buraczkiem,pietruszką - są słodkie. Dla uzależnionych od czekolady proponuje się chlebek świętojański,
oraz, czasami, chałwę (sezam, miód, wanilia) może być z dodatkiem migdałów, suszonych
owoców. Ponadto orzechy.
Należy pamiętać, że te produkty, spożywane
w nadmiarze, są również szkodliwe dla wątroby ponieważ przekształca je ona w
tłuszcz. Na szczęście, po kilku tygodniach odpowiedniego dla wątroby odżywiania,
zanika apetyt na słodycze i jest to najlepszy wskaźnik jej oczyszczania.
4. Nie wpadać w
obsesje liczenia kalorii w pokarmach – nie liczyć kalorii i nie ważyć pokarmów.
Nie zwracać uwagi na wagę ciała – po poprawie pracy wątroby organizm sam unormuje wagę do
takiej, jaka jest przypisana do każdego osobnika. Chudzi przybiorą, a grubi
schudną.
5. Unikać produktów mogących wywołać odczyny
alergiczne - o których wiemy z doświadczenia, że mają takie właściwości. Żuć dokładnie i powoli każdy kęs pożywienia.
Unikać produktów (nawet wykluczyć je) zawierających gluten. Nie przesadzać z
piciem kawy, ponieważ jej nadmiar jest szkodliwy dla wątroby. Tylko świeżo
zmielona kawa ziarnista może wchodzić w grę.
6. Dbać o stan jelit, ponieważ wątroba filtruje i
niszczy wszystkie bakterie i wirusy obecne w pokarmach to nie powinniśmy jej
narażać na zbyt dużą ilość nieświeżego pożywienia, które może wywołać chorobę
jelit a nawet trwale uszkodzić wątrobę.
Dlatego trzeba spożywać pokarmy świeże, unikać
częstego odgrzewania potraw, jedzenia w restauracjach i barach, konsumpcji
potraw paczkowanych (duże ilości środków konserwujących).
7. Nie jeść w
stresie lub w stanie napięcia emocjonalnego – krew w stresie odpływa z jelit i
wątroby do innych organów a jedzenie w takim stanie prowadzi do wzdęć i nie
jest dobrze trawione.
8. Starać się kupować świeżą żywność pochodzącą z
upraw organicznych lub biodynamicznych, nie zawierającą środków ochrony roślin, sztucznych nawozów.
9. Białko. Spożywać je pod różną postacią, w tym pod
postacią roślin strączkowym a nie tylko produktów pochodzenia zwierzęcego
(mięsa, ryb, jaj, produktów mlecznych)
Nasiona, jako doskonałe źródło NNKT, białka,
fitosteroli, błonnika pokarmowego. Polecane: siemię lniane, słonecznik, dynia,
sezam.
Nasiona powinny być świeżo zmielone w młynku, ponieważ
w całości mogą nie być trawione. Autorka
proponuje pastę zwaną LSM, czyli zmielone na proszek siemię, słonecznik i
migdały – posypywać potrawy, warzywa, owoce, dodawać do koktajli. Taka mieszanka jest świetnym pokarmem dla
mózgu i regularnie stosowana poprawia pamięć. Orzechy należy jadać wyłącznie
świeżo łuskane, ponieważ, gdy zostaną wyłuskane wcześniej i wystawione na
działanie powietrza – jełczeją (zawarty w nich tłuszcz) i w takim stanie są dla
wątroby toksyczne.
Pasta LSM (len-słonecznik- migdały
3 części siemienia lnianego
2 części nasion słonecznika
1 część migdałów (całych)
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy, wymieszać, przełożyć do szklanego słoika z ciemnego szkła, przechowywać w lodówce.
10. Wybierać
mądrze pieczywo i smarowidła do pieczywa. Najlepiej, ze względu na gluten, zrezygnować
z niego. Nie używać margaryn, a kto ma ochotę smarować chleb powinien
wykorzystać: roztarte awokado, Tahini (zmielone i roztarte ziarno sezamu,
zawierające mnóstwo wapnia i soli mineralnych).
11. Nie dopuszczać do zaparć. Spożywać dużo świeżych
warzyw, owoców, pić odpowiednią ilość dobrej jakości wody. Przyrządzać samemu i popijać domowy jogurt
(bakterie jogurtowe).
12. Unikać spożywania złych tłuszczów: zjełczałych,
oraz zawierających nasycone kwasy tłuszczowe:
margaryn, tłuszczów piekarniczych, olejów rafinowanych.
Stosować: tłuszcze występujące w orzechach, awokado,
rybach, oliwkach i nasionach. Oleje tłoczone na zimno, szczególnie: oliwa z
oliwek, olej lniany, olej z nasion wiesiołka – w stanie naturalnym, czyli nie uszkodzone przez proces przetwarzania. NNKT są bardzo
nietrwałe, łatwo psują się, gdy są narażone na światło, powietrze i podwyższoną
temperaturę. Narażenie na wymienione
czynniki powoduje jełczenie olejów, które jest bardzo toksyczne.
Absolutnie unikamy smażonych potraw.
Najprostszą,
podstawową metodą na utrzymanie wątroby w zdrowiu (gdy zaszkodzi nam jakiś błąd żywieniowy lub ulegniemy zatruciu pokarmowemu) jest:
- stosowanie
ziół zamiast chemicznych leków
- w przypadku
zatruć pokarmowych, przejedzenia – głodówka, która odciąża wątrobę i pozwala jej zregenerować
się. Myślę o krótkiej, rozsądnej, 1-3 dniowej głodówce - do czasu aż organizm sam upomni się o pokarm.
Najprostszą zaś i najważniejszą metodą na utrzymanie zdrowej wątroby jest odpowiednie, czyste biologicznie i chemicznie odżywianie.
.
.
Ciekawie to zebrałaś. Ja kupuję ostropest w ziarenkach i mielę w młynku. Później zalewam wodą, żeby był "zjadliwy.
OdpowiedzUsuńRobię taką kurację np przez tydzień 3x w roku.
Czytałam także, że osoby szczupłe, które jedzą tłusto, a nie tyją na zewnątrz mogą mieć także problemy z otłuszczeniem wątroby.
Uważam, że tak krótka kuracja ostropestem to za mało w obliczu zanieczyszczonej obecnie żywności, wody, powietrza, czyli dramatycznie dużej podaży toksyn. Profilaktycznie zaleca się jedną łyżeczkę ostropestu dziennie, przyjmowaną w dowolny sposób: zmielony z wodą, dodatek do koktajli, posypka do potraw, pogryzanie i żucie ziaren. Gdy stosujemy zmielony, powinien być zmielony na świeżo.
UsuńTak, problem stłuszczenia wątroby dotyczy też osób szczupłych. Otyłość, nadwaga jest tylko jednym z symptomów stłuszczenia. :)