1. Warzywa
Najlepsze te które zawierają siarkę,
która jest konieczna w procesie detoksykacji
zachodzącej w wątrobie, pomaga rozkładać tłuszcz i wydalać z organizmu przez
żółć:
Rośliny krzyżowe: karczoch (polecam
sproszkowany w formie tabletek, pod nazwą Cynarex), brukselka, kapusta,
kalafior, rzodkiew, czarna rzepa, rzodkiewka, jarmuż.
Rośliny cebulowe: szczypiorek, por,
cebula, czosnek.
Warzywa, owoce i zioła o intensywnym
zabarwieniu( pomarańczowe, czerwone i zielone) – działają oczyszczająco:
Marchew, dynia, czerwona kapusta,
natka pietruszki i kolendry, burak, papryka (pomarańczowa, czerwona i żółta)wiśnie,
czereśnie, śliwki, owoce cytrusowe (grejfrut), awokado, oliwki, bakłażan,
pomidory.
Warzywa można (polecane) jadamy wraz
z nacią. Nie dotyczy to naci marchwi (szkodliwa).
2. Surowe owoce
Najlepsze, z punktu widzenia wątroby,
są owoce o nieco cierpkim smaku, który zawdzięczają kwasom organicznym, a te
obniżają stężenie glukozy i insulinę we krwi, pomagają spalać tłuszcz i
oczyszczają wątrobę: truskawka, jeżyna, jagoda, malina, morwa, wiśnia, śliwka,
morela.
Osoby z nadwagą ograniczają owoce a
wykluczają takie: banan, mango, winogrona, oraz bardzo tuczące owoce suszone.
3. Orzechy
Powinny być surowe i świeżo łuskane: włoskie, brazylijskie, makadamia, piniowe,
laskowe, nerkowce, pistacje, migdały.
4.
Nasiona
Są źródłem zdrowego tłuszczu i
białka: siemię lniane, słonecznik, sezam, dynia, szałwia hiszpańska, mak.
Można je kiełkować i dodawać do
sałatek.
5. Ocet jabłkowy
6. Zioła i przyprawy
Przyspieszają proces detoksykacji w wątrobie: nasiona i liście selera naciowego, ostre
papryczki( chili, jalapeno), pieprz ziarnisty, koper włoski, owoce i nasiona
anyżu, natka pietruszki i kolendry, imbir, gorczyca, curry, kurkuma, pieprz
kajeński, ziele angielskie, kminek i kmin rzymski, tymianek, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa,
suszona słodka papryka, koperek,
szczypiorek, szałwia, kozieradka, czosnek, kardamon, goździk, chrzan, cynamon, wanilia, szafran, rozmaryn, mięta.
7.Glony morskie
Zwane morskimi warzywami, zawierają
wapń i jod, chłoną toksyny w przewodzie pokarmowym (polecam sproszkowane, w
formie tabletek).
Owoce i warzywa kupione w
supermarkecie, jeśli pochodzą z importu mają kilka wad:
- dojrzewały za pomocą gazu
szklarniowego
- pokonały długą drogę zanim trafiły
do sprzedaży
- były przez długi czas przechowywane
w niskiej temperaturze
- zostały nastrzyknięte środkami
konserwującymi i koloryzującymi.
Dlatego warzywa i owoce należy
kupować na lokalnym rynku.
Najlepiej kupować i spożywać warzywa
i owoce dojrzewające w danym sezonie, na
przykład: truskawki, jagody na początku lata, jabłka, gruszki jesienią, kapustę
i owoce cytrusowe zimą.
Należy kupować tylko produkty świeże
– twarde, jędrne, kruche a unikać zwiędniętych i wyschniętych.
Bardzo ważne jest przechowywanie
zakupionych warzyw i owoców aby zapobiec stratom składników odżywczych, które
mogą wyniknąć z niewłaściwego przechowywania.
1.Przechowywanie w chłodnym, suchym
miejscu ale nie w lodówce:
dynia, cebula, czosnek, ziemniaki.
2. Przechowywanie w lodówce, w
specjalnym pojemniku na warzywa:
brokuły, kapusta, papryka, cukinia,
marchew, buraki, bakłażany, pory, rozkrojona dynia.
3.Przechowywanie w misce umieszczonej
w chłodnym i przewiewnym miejscu:
cytrusy, banany, gruszki, jabłka, niedojrzałe
awokado, owoce o dużej pestce.
4. Przechowywanie w lodówce: owoce
jagodowe
5. Przechowywanie w torebce
papierowej, lub szklanym, zamkniętym pojemniku i w lodówce:
świeże zioła (tym sposobem mogą
przetrwać w lodówce do 7 dni).
Zioła suszone najlepiej przechować w
szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach, w ciemnej, chłodnej szafce.
Karczochy |
.
Dziękuję ogromnie za artykuł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło