1. Jadać niewiele produktów węglowodanowych
Zdrowy jadłospis nie powinien zawierać:
cukru, produktów z białej mąki, białego
ryżu. Należy unikać pokarmów z dodatkiem: syropu kukurydzianego, melasy, dżemów, konfitur, deserów, ciast, ciasteczek, chipsów, herbatników, czekolady. Wyjątkiem jest twarda ciemna czekolada o
dużej zawartości kakao.
Minimalizować: makaron, kluski, ryż, inne
ziarna zbóż w tym kasze.
Osoby z nadwagą, które mają trudności ze
schudnięciem, wykluczają całkowicie wszystkie ziarna zbóż i produkty pochodne.
Ziarna zbóż można zastąpić nasionami
roślin strączkowych ( grochem, fasolą, soczewicą), orzechami i nasionami
(słonecznik, dynia, siemię lniane).
Ziarna zbóż to: pszenica, żyto,
jęczmień, owies, ryż.
2. Zwiększyć w jadłospisie udział surowych warzyw i owoców
Surowe warzywa to uzdrawiające wątrobę
pokarmy, o najsilniejszym działaniu. Tak zwana surowizna świetnie oczyszcza i
naprawia filtry z których składa się
wątroba, dzięki czemu są one zdolne do chwytania i usuwania z krwiobiegu
większych ilości tłuszczu i toksyn.
Należy
jadać duże ilości surowych, ale też gotowanych warzyw. Najlepiej zjadać dwie
duże surówki dziennie, najlepiej z oliwą tłoczoną na zimno, olejów
nierafinowanych (lniany), soku z cytryny i octu jabłkowego.
Osoby z nadwagą ograniczają spożycie
owoców do 1-2 porcji dziennie. Powinny to być owoce kwaśne. Polecam grejfruta.
3. W każdym posiłku lub na przekąskę
należy jadać produkt białkowy pierwszej klasy, ponieważ powoduje to:
- brak wzrostu stężenia insuliny we krwi
( nie odkłada się tłuszcz)
- uczucie sytości , które utrzymuje się
dłuższy czas
- łatwe wykorzystanie przez organizm do
wytwarzania energii
- budowanie masy mięśniowej
- poprawa chemii mózgu, co zapobiega
huśtawce nastrojów i rozwojowi depresji.
Produkty białkowe wysokiej klasy
(zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy) to:
- domowy jogurt
- jaja (osoby z nadwagą rezygnują z
jajecznicy a jedzą jajka na miękko)
- ryby ( unikać wędzonych i smażonych)
- domowy twaróg (oraz ricotta, cheddar, parmezan, feta)
- czerwone, chude mięso, drób wiejski,
- nasiona roślin strączkowych (groch,
fasola, soczewica) należy łączyć z
orzechami i nasionami (len, sezam, słonecznik, dynia…) W takim połączeniu dostarcza się organizmowi
pierwszej klasy białko.
4. Jadać tylko zdrowe tłuszcze
Nie należy stosować niskotłuszczowych
diet. Należy jadać zdrowy tłuszcz, by
wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby i sprawną przemianę materii.
Zdrowy tłuszcz to ten co zawiera NNKT (niezbędne, nienasycone
kwasy tłuszczowe) czyli tłuszcz zawarty w : rybach, jajach, orzechach,
nasionach, oraz tłoczonych na zimno
olejach i oliwie z oliwek.
Dobrym rozwiązaniem jest jadanie codziennie 1-2 łyżek oleju rybiego
(tran). Olej rybi przyjmujemy przed posiłkiem a butelkę z nim trzymamy w
lodówce.
5. Nigdy nie jadać obfitych posiłków.
Wywołuje to wzdęcia i uczucie zmęczenia, oraz refluks i zgagę.
6.
Codziennie zażywać ostropest
plamisty, który wspomaga naprawę uszkodzonych komórek wątrobowych, proces
detoksykacji, sprzyja spalaniu tłuszczu, przyspiesza chudnięcie. Sylimaryna,
będąca aktywnym składnikiem ostropestu jest antyoksydantem i flawonoidom i może
być pomocna w zastępowaniu uszkodzonych, martwych komórek wątrobowych.
Stosowanie ostropestu chroni przed substancjami rakotwórczymi oddziałującymi na
inne narządy ciała.
7. Wypijać dużo nawadniających organizm
płynów: wody, naparów ziołowych, soków warzywnych.
Właściwe nawodnienie organizmu to: dobre
krążenie i prawidłowa praca wszystkich
komórek ciała, optymalne działanie wątroby i nerek, prawidłowe ciśnienie krwi,
właściwa równowaga kwasowo- zasadowa (mniejsza kwasowość co sprzyja
detoksykacji i obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych)dobre tempo
przemiany materii sprzyjające chudnięciu.
8. Regularnie zażywać ruchu fizycznego:
chodzenie, pływanie, rower, taniec, wędrówki, – co kto lubi…
Jutro:
Produkty sprzyjające oczyszczaniu wątroby.
.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz