Strony

niedziela, 2 grudnia 2012

Pierniczenie czas zacząć


Zaczęły dzieci. W przygotowanym na ten cel ogródku stał stół z akcesoriami wzorowego pierniczkarza, potrzebne składniki, piękny kaflowy piec i stała duuża kolejka dzieciaków.




Dzieci ubierano w  czapki piekarza i fartuszki, które potem mogły zabrać do domu. Zajmowała się nimi Wiedźma Korzenna i Mistrz Piernikowy.


Zabawę zaczęto od zdobienia białym lukrem przygotowanych wcześniej piernikowych serc.


 Ozdobione pierniki odłożono na stoliczek i zaczęła sie zabawa w formowanie. Dzieci dostały porcje ciasta pernikowego: wałkowały, oliwiły, formowały, zdobiły stemplami pierniczki,



Uformowane pierniczki powędrowały do pieca na  50 zdrowasiek.


W czasie gdy pierniczki siedziały w piecu, dzieci poznały proces powstawania i składniki ciasta piernikowego: miód, mąka i 5 przypraw: pieprz, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon.


Ze składników zagnieciono  ciasto: przesiewano mąkę w wielkim sicie, ucierano na proszek przyprawy, dodano miód i wyrobiono ciasto. Ciasto pozostawiono, aby odleżało się, na 12 tygodni.



Na koniec - brawa dla wszystkich!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz