Zaczęły dzieci. W przygotowanym na ten cel ogródku stał stół z akcesoriami wzorowego pierniczkarza, potrzebne składniki, piękny kaflowy piec i stała duuża kolejka dzieciaków.
Dzieci ubierano w czapki piekarza i fartuszki, które potem mogły zabrać do domu. Zajmowała się nimi Wiedźma Korzenna i Mistrz Piernikowy.
Zabawę zaczęto od zdobienia białym lukrem przygotowanych wcześniej piernikowych serc.
Ozdobione pierniki odłożono na stoliczek i zaczęła sie zabawa w formowanie. Dzieci dostały porcje ciasta pernikowego: wałkowały, oliwiły, formowały, zdobiły stemplami pierniczki,
Uformowane pierniczki powędrowały do pieca na 50 zdrowasiek.
W czasie gdy pierniczki siedziały w piecu, dzieci poznały proces powstawania i składniki ciasta piernikowego: miód, mąka i 5 przypraw: pieprz, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon.
Ze składników zagnieciono ciasto: przesiewano mąkę w wielkim sicie, ucierano na proszek przyprawy, dodano miód i wyrobiono ciasto. Ciasto pozostawiono, aby odleżało się, na 12 tygodni.
Na koniec - brawa dla wszystkich!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz