To ostatni moment aby zdążyć z pierniczkami na święta. Najlepiej wykorzystać do tego weekend i zasiąść do pieczenia z całą rodziną a jeśli w domu są maluchy to ten rytuał pierniczkowania jest obowiązkowy!
Wcześniej trzeba zgromadzić potrzebne produkty do wypieku ale też przeróżne ozdoby do dekoracji. W sklepach jest dużo tego rodzaju ozdób, zachęcam jednak do dekorowania wszystkim co nam wpadnie w ręce.
Przepis na ciasto
1/2 kg maki pszennej
300 g miodu sztucznego
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przyprawa do piernika
Podgrzać masło (roztopić do miękkości) połączyć z innymi składnikami, zagnieść ciasto.
Tak przygotowane ciasto można zawinąć w ściereczkę kuchenną i pozostawić w lodówce, gdzie będzie czekać na naszą ochotę do pierniczkowej zabawy.
Przygotowane ciasto wałkować po kawałku (ciasta jest dużo) obficie posypując mąką, na grubość 3 mm.
Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek. Bez problemu możemy obejść się bez foremek bo, wystarczy zrobić sobie własne szablony o dowolnym kształcie ( domek, anioł, choinka, bałwanek)
wycinając je, uprzednio narysowane, z kartonu. Wtedy przykładamy szablon do ciasta i wykrawamy przy pomocy nożyka jego kształt. Nożykiem wycinamy też, na przykład w domku, okienka i drzwi.
Witrażyki
Bardzo efektowne są w pierniczkowych domkach witrażyki w okienkach i drzwiach.
W tym celu wykorzystujemy pokruszone mocno (przy pomocy tłuczka do mięsa) landrynki. Kolor landrynki nadaje kolor witrażykowi, na przykład zielona landrynka da nam zieloną szybkę w okienku.
Pokruszone landrynki wsypujemy do okiennych otworków dość obficie ( z tzw. górką).
Pierniczki układamy na blasze do pieczenia, na papierze. Pieczemy, pierniczki zwykłe, 10 minut w temperaturze 180C a pierniczki z witrażykami 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do wystudzenia i delikatnie zdejmujemy, gdy są już zimne, podważając lekko nożem lub łopatką, by nie uszkodzić, witrażyka.
Możemy posmarować pierniki, przed pieczeniem, surowym żółtkiem a wtedy nabiorą połysku.
Wszystkie pierniczki kochają lukier. Oto prosty przepis na lukier, który zawsze udaje się, nie tylko do pierniczków.
Przepis na lukier
Białko z jednego jaja
1 szklanka cukru pudru
Białko zmiksować z cukrem przy pomocy miksera lub trzepaczki na gładką masę. Do pierniczków gotowe. Można przygotować wcześniej a niewykorzystany danego dnia przechować, przykryty folią, na następne dni.
Jeśli dodamy do lukru soku z cytryny to mamy cytrynowy lukier do sernika, czy makowca.
Biały lukier jest podstawą ale możemy na jego bazie przygotować lukry kolorowe:
zielony - dodałam, rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, tabletkę spiruliny
różowy - 2-3 łyżeczki soku z czerwonego buraka
I rzecz najprzyjemniejsza - dekorowanie. Tutaj można wszystko a nawet należy dać szansę fantazji.
Kiedy chcemy powiesić pierniczki na choince, musimy przed upieczeniem, wykonać w cieście otwory na wstążeczki przy pomocy nożyka bądź rurki o stosownej grubości.
Dla zapracowanych polecam kupienie gotowych pierniczków, w formie serc i gwiazdek, w Ikei.
Wtedy pozostanie nam tylko zdobienie ale stracimy ten cudowny zapach, utrzymujący się w całym domu przez kilka dni, zapach pierniczków, zapach dzieciństwa, zapach świąt...
.
Super! Właśnie szukałam przepisu i mam:) Powiedz tylko czy masło należy roztopić w garnuszku czy po prostu ma być bardzo miękkie? Bo z przepisu wynika żeby roztopić a na zdjęciu widać kawałki masła:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cześć Klarciu.
OdpowiedzUsuńZainspirowana Twoimi pierniczkami, dzisiaj zrobiłam trzy, podobne. Mam trzech wnuków.
Muszę czekac, bo długo schną. Dzięki za pomysł i pozdrawiam. Kozaczek
Zrobiłam trzy takie ludziki do paczek, mam trzech wnuków.
OdpowiedzUsuńAle to Ty mnie zainspirowałaś, dzięki. Bardzo długo schną te ozdoby. Pozdrawiam, Kozaczek.