Czarna porzeczka (Ribes nigra), owoc krzewu niegdyś rosnącego wyłącznie dziko. W uprawie pojawił się w XVI wieku we Francji.
Wyjatkowo wartościowy, pod względem zdrowotnym owoc. Cenne żródło witamin, zawiera mnóstwo witaminy C (dużo więcej niż cytryna) a im więcej słońca w okresie dojrzewania owoców, tym bardziej poziom witaminy C wzrasta. Obecność rutyny, czyli witaminy P w owocach powoduje, że jest ona dobrze przyswajalna przez organizm.
Witamina C w czarnej porzeczce występuje w trwałych wiązaniach, dlatego przetwory z niej zachowują tę witaminę.
W owocach znajdziemy też prowitaminę A, wiele witamin z grupy B, biotynę, cukry owocowe, kwasy organiczne, kwas foliowy, pektyny, barwniki, antocyjany, garbniki, fitoncydy, olejek eteryczny, luteinę.
Bogate w sole mineralne: potas, magnez, żelazo, wapń i mikroelementy: mangan, bor, jod.
Korzystne działanie na organizm
- oczyszcza organizm z toksyn
- działa przeciwzapalnie
- hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów
- wzmacnia naczynia krwionośne, serce
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga leczenie wątroby i nerek, w tym kamice nerkowe
- po kuracji antybiotykowej, wspomaga organizm w odbudowie
- leczy stany zapalne jamy ustnej, gardła (angina) chrypki, kaszel
- pomocna w chorobach reumatycznych
- łagodzi stany zapalne przy wrzodach żołądka
Nie tylko owoce mają działanie lecznicze, także liście.
Wykonuje się z nich napary (z suszonych lub świeżych liści) oraz komponuje wraz z innymi ziołami herbatki, którym liście porzeczki nadają atrakcyjny smak i aromat.
Napary z liści:
- regulują pracę nerek
- zwiększają ilość wydalanego moczu (nieznacznie) i tym samym wspomagają wydalanie kwasu moczowego i przemianę materii.
- poprawiają krążenie, pracę serca i likwidują obrzęki
- dzięki garbnikom i mikroelementom działają ściągająco, przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit
- działają lekko napotnie
Wskazane w: dnie, miażdżycy, nieżytach pęcherza, kamicy nerkowej, nieżytach żołądka, biegunkach, migrenach.
Świeże liście czarnej porzeczki dodawane są do kiszenia ogórków, którym nadają jędrność i lekki smaczek.
Czarna porzeczka to doskonała rzecz dla zdrowia: teraz owoce, potem przetwory: mus, galaretkę, dżem, sok, kompot, nalewkę, ocet, przecier, wino. Zimą herbatki z dodatkiem suszu z liści. Warto owoce zamrozić, by potem wykorzystać je na świeżo i w małych porcjach. Doskonale łączą się z innymi owocami w przetworach.
Keczup z czarnej porzeczki
1 kg owoców czarnej porzeczki
1/2 kg cukru
1.8 l octu winnego lub balsamicznego
1/2 łyzki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych świezo goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 utartej skórki cytrynowej z cytryn bio
Oczyszczone owoce zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki, gotować w emaliowanym garnku, przez około 20 minut, ciągle mieszając.
Gorącą gęstą masę wlać do wyparzonych szklanych słoiczków, zamknąć.
W zasadzie przepis podaje, żeby stosować do mięs. Polecam też do wędlin i... do wszystkiego. Boskie!
Przepis pochodzi z książki: Dagmar Lanska. Polne rośliny w kuchni.
Artykuł na podstawie: P. Czikow, J. Łaptiew. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy.
.
Własnie jestem na etapie czarnej porzeczki.
OdpowiedzUsuńPrzepis mi się bardzo podoba. Może będę w stanie się zmobilizować i spróbować troszkę tego keczupu zrobić.
Łatwo i szybko się robi. Bardzo polecam Ja chciałam ten przepis tylko wypróbować, ale efekty był tak wspaniały smakowo, wizualnie i w konsystencji, że większość dostawy przerobiłam w ten sposób. Będzie świetne do potraw i do herbaty zimą. :)
OdpowiedzUsuńCzy czarna porzeczke i jej listki mozna zamrazac?
OdpowiedzUsuńMożna. Mrożenie to jeden ze sposobów na przechowywanie żywności, w tym owoców i ziół. Bez problemu zamraża się owoce czarnej porzeczki. Z listkami jeszcze w ten sposób nie eksperymentowałam. Zamierzam je ususzyć i potem dodawać do kompozycji ziołowych herbatek. Może, dla próby, jakąś małą partię zamrożę. Małą, bo nie mam miejsca w zamrażarce. :)
Usuń