Strony

środa, 20 listopada 2013

Persymona szaron kaki






Najlepsze są, i mają najwięcej witaminy, polskie dzie... jabłka. Zaraz po nich upominają się o oklaski śliwki, wiśnie, czereśnie, gruszki, morele, brzoskwinie, maliny, jeżyny borówki, truskawki, poziomki, porzeczki, agrest... Wymieniać można długo. Zasada, że powinno się jeść to, co rośnie i dojrzewa wokół nas, jest jedną z ważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Ale czy jesteśmy tu za karę? Nie. Dlatego, ale też dla wzbogacenia wiedzy, od czasu do czasu, zwłaszcza, gdy jest promocja w Tesco :D, pozwólmy sobie na odrobinę egzotycznego owocu.
Persymona, mająca chyba najwięcej z wszystkich owoców nazw, a więc: szaron, hurma, hebanowiec, jabłko orientu i kaki (pod taką nazwą występuje najczęściej), jest owocem wielkości i kształtu pomidora. Ma rumiane, pomarańczowo-czerwono-żóło-złotawe barwy, jakby używała na codzień różu :D W smaku przypomina śliwę, jest bardzo słodka i bardzo miękka (gdy jest dojrzała). Pochodzi z Chin, ale jest uprawiana w wielu krajach Wschodu.


Walory odżywcze.
Kaki zawiera  dużo witaminy A i C, błonnika (więcej niż jabłko). W medycynie chińskiej wykorzystuje się działanie antynowotworowe, antymiażdżycowe, regulujące ciśnienie i krzepliwość krwi, owocu, oraz liści.
Jeśli kupimy owoce dojrzałe, miękkie, to powinniśmy je zjeść szybko, lub przechować w lodówce
(2-3 dni, nie dłużej). Owoce twarde powinny dojrzeć, co zabiera im 2-3 dni, w temperaturze pokojowej.
Ponieważ kaki to owoc bardzo słodki, to komponuje się dobrze z innymi owocami o kwaśnej nucie: grejfrutem, pomarańczą,  kiwi, ciemnymi winogronami.


Sałatka z kaki i grejfruta, podrasowana listkami melisy
Pół grejfruta
1 owoc kaki
Kilka listków świeżej melisy

Owoce pokroić w kostkę, połączyć, posypać pociętymi listkami melisy.







 .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz