Strony

sobota, 15 lutego 2014

Domowe preparaty ze złotego wąsa





Złoty wąs może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie.
W zastosowaniu zewnętrznym wykorzystujemy świeży, pognieciony w palcach liść,
nalewkę alkoholową (intrakt), maść i olejek.
Przy pomocy nalewki ze złotego wąsa leczy się:
- choroby skóry,
- uszkodzenia mechaniczne skóry,
- bóle stawów,
- bóle układu mięśniowego i nerwowego, używając jej w formie kompresów, aplikacji, wcierania.
 Do leczenia zapaleń skóry stosuje się maść a do masażu olejek.

Do zastosowania wewnętrznego używa się naparu wodnego, wywaru, balsamu, wyciągu. Te preparaty mają zastosowanie w leczeniu chorób narządów wewnętrznych: trzustki, śledziony, kory nadnerczy. 
Dobre efekty osiąga się stosując je w zapaleniu dróg żółciowych, unormowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, wydalaniu zanieczyszczeń i substancji toksycznych z organizmu.
Wywar ze złotego wąsa można stosować we wszystkich zaburzeniach układu pokarmowego.


Napar ze złotego wąsa
1 liść, długości 30 cm (lub dwa liście po 10-15cm)
700 ml wrzątku
Rozdrobniony w palcach liść włożyć do szklanego słoja, zalać wrzątkiem, zamknąć słoik, zawinąć w koc. Przetrzymać napar  w kocu przez 12 godzin




Wywar
1 liść długości 30 cm (lub dwa liście po 15 cm)
700 ml wrzątku
Rozdrobniony w palcach liść, włożyć do emaliowanego garnka, zalać wrzątkiem, postawić na małym ogniu na 10-15 minut delikatnie gotując. Po okresie gotowania zawinąć garnek w koc, pozostawić na 12 godzin, zlać do szklanego słoika.

Zarówno napar jak i wywar mogą, ale nie muszą, być trzymane w lodówce. Dzięki swym antyseptycznym właściwościom mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej




Zasady stosowania
Napar i wywar ze złotego wąsa należy przyjmować na ciepło. W tym celu należy płyn rozgrzać w kąpieli wodnej.
Dawkowanie zależy od wagi chorego i jego indywidualnego tolerowania aktywnych składników biologicznych rośliny.
Minimalna dawka wynosi 50 ml, maksymalna - 70 ml.
Wywar i napar pije się 3-4 razy dziennie, na 40 minut przed posiłkiem.





Intrakt ze złotego wąsa
3-4 pędy (boczne odrośla) posiadające co najmniej 8 segmentów (członów)
½ litra wódki czystej
Pędy rośliny pociąć na drobne kawałki, zmiażdżyć drewnianym tłuczkiem, włożyć do szklanego słoika, zalać wódką, zamknąć słoik. Trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, przez  minimum  14 dni. Codziennie wstrząsać. Można zlać do butelki ale można też pozostawić słój z pędami – im dłuższy czas ekstrakcji składników, tym lepszy, mocniejszy intrakt.




O złotym wąsie, ogólnie, napisałam tutaj:

Pisząc o złotym wąsie korzystałam z :
1. http://www.igya.pl/index.php/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/589-leczenie-chorob-nowotworowych-zotym-wsem
2. http://zlotywas.w.interia.pl/

3. Dyskusję o zaletach i efektach działania złotego wąsa można śledzić na blogu zielarzy Henryka Różańskiego:
http://www.igya.pl/index.php/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/589-leczenie-chorob-nowotworowych-zotym-wsem


.

2 komentarze:

  1. Witaj
    Mała korekta - intrakt to wyciąg alkoholowy z użyciem ciepłego lub gorącego alkoholu. Jeśli użyty jest alkohol o temperaturze pokojowej jest to wówczas nalewka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń