Strony

środa, 6 czerwca 2012

Truskawki w czerwonym winie




















W starym numerze (2008) czasopisma Kuchnia, znalazłam przepis na truskawki w czerwonym winie:

Składniki:
600 g truskawek
400 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru



 Cukier mieszamy  z winem. Oczyszczone truskawki zalewamy winem i wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przelewamy wino do garnka i redukujemy (odparowujemy) do konsystencji gęstego sosu.
Truskawki polewamy ciepłym sosem i podajemy.
Radzę dodać kilka kropli dobrego, gęstego octu balsamicznego do każdej porcji - podkręca smak.










Dojrzewa sobie, w ciepłym i ciemnym miejscu  ;), ocet truskawkowy.
 Wkrótce relacja - jak dojrzeje. :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz