Strony

poniedziałek, 20 lutego 2012

Zielone trufle Matcha


Namówiłam córcię do wykonania  trufli z zieloną, japońską herbatą Matcha, według przepisu
pani Dorotki Świątkowskiej. Pani Dorota - Dorotuś, jest dla mojej córci Mistrzynią, gdy idzie o wypieki, bo na jej blogu zdobywała pierwsze szlify w kuchni. :)

http://mojewypieki.blox.pl/2012/02/Trufle-z-zielona-herbata-matcha.html

Roboty mnóstwo ale efekt i smak ciekawy.


Przy okazji tej matchowej przygody odkryłyśmy (ja w internecie a córcia osobiście) uroczą herbaciarnię w starym Krakowie. Obsługa ponoć niezwykle miła. :) 

http://www.eherbata.pl/news/herbaciarnia_krakow 



Bardzo aromatyczna i smaczna jest herbata Matcha przygotowana w następujący sposób:

1 łyżeczkę Matchy zalewamy w porcelanowym kubku wodą o temperaturze 70-80 C, energicznie mieszamy (można użyć spieniacza do mleka) do z rozpuszczenia pudru, przelewamy do filiżanki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz