Strony

poniedziałek, 27 maja 2013

Ważne zasady zawracania procesu stłuszczenia wątroby






1.  Jadać niewiele produktów węglowodanowych
Zdrowy jadłospis nie powinien zawierać: cukru, produktów z białej mąki, białego  ryżu. Należy unikać pokarmów z dodatkiem:  syropu kukurydzianego, melasy, dżemów,  konfitur, deserów,  ciast, ciasteczek, chipsów,  herbatników, czekolady.  Wyjątkiem jest twarda ciemna czekolada o dużej zawartości kakao.
Minimalizować: makaron, kluski, ryż, inne ziarna zbóż w tym kasze.
Osoby z nadwagą, które mają trudności ze schudnięciem, wykluczają całkowicie wszystkie ziarna zbóż i produkty pochodne.
Ziarna zbóż można zastąpić nasionami roślin strączkowych ( grochem, fasolą, soczewicą), orzechami i nasionami (słonecznik, dynia, siemię lniane).
Ziarna zbóż to: pszenica, żyto, jęczmień, owies, ryż.

2. Zwiększyć  w jadłospisie udział surowych warzyw i owoców
Surowe warzywa to uzdrawiające wątrobę pokarmy, o najsilniejszym działaniu. Tak zwana surowizna świetnie oczyszcza i naprawia  filtry z których składa się wątroba, dzięki czemu są one zdolne do chwytania i usuwania z krwiobiegu większych ilości tłuszczu i toksyn.
 Należy jadać duże ilości surowych, ale też gotowanych warzyw. Najlepiej zjadać dwie duże surówki dziennie, najlepiej z oliwą tłoczoną na zimno, olejów nierafinowanych (lniany), soku z cytryny i octu jabłkowego.
Osoby z nadwagą ograniczają spożycie owoców do 1-2 porcji dziennie. Powinny to być owoce kwaśne. Polecam grejfruta.

3. W każdym posiłku lub na przekąskę należy jadać produkt białkowy pierwszej klasy, ponieważ powoduje to:
- brak wzrostu stężenia insuliny we krwi ( nie odkłada się tłuszcz)
- uczucie sytości , które utrzymuje się dłuższy czas
- łatwe wykorzystanie przez organizm do wytwarzania energii
- budowanie masy mięśniowej
- poprawa chemii mózgu, co zapobiega huśtawce nastrojów i rozwojowi depresji.
Produkty białkowe wysokiej klasy (zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy) to:
- domowy jogurt
- jaja (osoby z nadwagą rezygnują z jajecznicy a jedzą jajka na miękko)
- ryby ( unikać wędzonych i smażonych)
- domowy twaróg (oraz ricotta,  cheddar, parmezan, feta)
- czerwone, chude mięso, drób wiejski,
- nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica) należy łączyć z  orzechami i nasionami (len, sezam, słonecznik, dynia…)  W takim połączeniu dostarcza się organizmowi pierwszej klasy białko.

4. Jadać tylko zdrowe tłuszcze
Nie należy stosować niskotłuszczowych diet. Należy jadać  zdrowy tłuszcz, by wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby i sprawną przemianę materii.
Zdrowy tłuszcz to  ten co zawiera NNKT (niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe) czyli tłuszcz zawarty w : rybach, jajach, orzechach, nasionach, oraz tłoczonych  na zimno olejach i oliwie z oliwek.
Dobrym rozwiązaniem jest  jadanie codziennie 1-2 łyżek oleju rybiego (tran). Olej rybi przyjmujemy przed posiłkiem a butelkę z nim trzymamy w lodówce.

5. Nigdy nie jadać obfitych posiłków. Wywołuje to wzdęcia i uczucie zmęczenia, oraz refluks i zgagę.

6.  Codziennie zażywać  ostropest plamisty, który wspomaga naprawę uszkodzonych komórek wątrobowych, proces detoksykacji, sprzyja spalaniu tłuszczu, przyspiesza chudnięcie. Sylimaryna, będąca aktywnym składnikiem ostropestu jest antyoksydantem i flawonoidom i może być pomocna w zastępowaniu uszkodzonych, martwych komórek wątrobowych. Stosowanie ostropestu chroni przed substancjami rakotwórczymi oddziałującymi na inne narządy ciała.

7. Wypijać dużo nawadniających organizm płynów: wody, naparów ziołowych, soków warzywnych.
Właściwe nawodnienie organizmu to: dobre krążenie i prawidłowa praca  wszystkich komórek ciała, optymalne działanie wątroby i nerek, prawidłowe ciśnienie krwi, właściwa równowaga kwasowo- zasadowa (mniejsza kwasowość co sprzyja detoksykacji i obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych)dobre tempo przemiany materii sprzyjające chudnięciu.

8. Regularnie zażywać ruchu fizycznego: chodzenie, pływanie, rower, taniec, wędrówki, – co kto lubi…






Jutro:
Produkty  sprzyjające oczyszczaniu wątroby.



.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz