Strony

czwartek, 30 maja 2013

Wonna mięta

Mięta truskawkowa

 Mięta (Mentha). Aromatyczna, o specyficznym smaku, od stuleci znajduje zastosowanie w kuchni, ziołolecznictwie, kosmetyce. Jest mnóstwo odmian i gatunków mięty a to jeszcze nie koniec, albowiem ciągle powstają nowe krzyżówki tej rośliny a wraz z nimi nowe nuty smakowe i zapachowe.
W tym roku kupiłam rozsadę mięty truskawkowej - rzeczywiście ma lekki ale dobrze wyczuwalny zapach truskawek. Mięta imbirowa natomiast ma imbirowy smaczek. Mam też miętę czekoladową - ma czekoladowego koloru łodygi i zdecydowany aromat czekolady. Słyszałam o mięcie pomarańczowej, cytrynowej, bazyliowej, lawendowej, białej, czarnej, bergamotowej. Jestem bardzo ciekawa mięty zwanej korsykańską - płożąca, niewysoka (2cm), o bladych różowawych listkach, silnie aromatyczna.

Mięta imbirowa

Mięta czekoladowa
 Ziele i liść mięty pieprzowej zawiera oprócz olejku eterycznego także inne ważne składniki: flawonoidy (mentozyd, hesperydyna, eriodykcjol, apigenina, luteolina, rutyna), witaminę E, karotenoidy, azuleny, betainę, kwas rozmarynowy, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, garbniki (do 5%). Flawonoidów jest 9-18% Spośród flawonoidów najwięcej jest eriocytryny (7-O-rutynozyd eriodykcjolu, 6,6-15%). Mięta zawiera również trójterpeny: kwas ursolowy, kwas oleanolowy; fitosterole. (H. Różański)

W kosmetyce ma zastosowanie do aromatycznych, orzeźwiających kąpieli.
Mięta jest ziołem pomocnym w pracy wątroby i dróg żółciowych (pęcherzyk) - działa żółciopędnie. Ma też działanie uspokajające i rozkurczowe, przeciwwymiotne.
Dla wątroby, w połączeniu z domowym jogurtem, może być balsamem poprawiającym jej pracę.


Napój miętowo jogurtowy
Garść listków mięty
200 ml domowego jogurtu
Łyżeczka brązowego cukru (może być więcej, o ile nie unikamy cukru i lubimy słodkie napoje)

Umyte i osuszone listki mięty miksujemy blenderem z niewielkim dodatkiem jogurtu na papkę. Dodajemy cukier, 200ml jogurtu, ponownie blendujemy, dekorujemy listkami mięty. Przechowujemy do czasu spożycia w lodówce (schłodzenie podkręca smak).



 W podobny, prosty  sposób, możemy przygotować sos miętowy na jogurcie ale zamiast cukru dodajemy trochę soku z cytryny. Niektórzy dodają też kawałek świeżego imbiru - robiłam i nie smakował mi taki wariant bo imbir zabił smak i aromat mięty.


Sosem miętowym na domowym jogurcie polewamy grilowanego na patelni łososia. Potrawę dekorujemy świeżymi listkami mięty.


Połączenie świeżej mięty z łososiem jest zaskakująco dobre. Nawet bez sosu, grilowany łosoś z dodatkiem listków mięty jest doskonały.

Uwagi: nie wolno podawać mięty, w żadnej formie, niemowlętom. Zioło zmniejsza wydzielanie mleka u kobiet karmiących.


Wonna mięta nad wodą pachniała,
kołysały się kępki sitowia,
Brzask różowiał i woda wiała,
wiew sitowie i miętę owiał.  

J. Tuwim. Sitowie


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz