Strony

wtorek, 14 stycznia 2014

Król życia - magnez




Profesor Julian Aleksandrowicz, który wiele lat poświęcił magnezowi i jego roli w zdrowiu człowieka, nazywał magnez królem życia.  Magnez aktywizuje ponad 300 enzymów. Najważniejsze z nich to enzymy związane z tworzeniem energii w komórce.  Najwięcej magnezu potrzebują komórki narządów najintensywniej pracujących: mózgu, serca, mięśni. Niedobór magnezu będzie więc wywoływał największe zaburzenia w pracy tych narządów.  Magnez, obecny w większości tkanek, uczestniczy w prawie wszystkich czynnościach organizmu.










 Właściwości magnezu:
- działa uspokajająco, zmniejsza pobudliwość  komórek nerwowych.
- ochrania serce, przeciwdziałając  niedotlenieniu i niedokrwieniu, działa przeciwzakrzepowo, - - -
- zmniejsza reakcje zapalne
- odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce zakrzepów
-  przeciwstawia się nadmiarowi wapnia, przez co chroni ściany naczyń
- niezbędny dla rozwoju kości i ich mineralizacji
- uczestniczy w syntezie enzymów i soków trawiennych, pobudza czynności wątroby, decyduje o sprawnym transporcie substancji przez śródbłonek jelitowy do krwi
- zapewnia lepsze warunki zapłodnienia, zwiększa żywotność i ruchliwość plemników, wpływa korzystnie na rozwój płodu
- zapobiega zmętnieniu soczewki oka, bierze udział w fizjologii siatkówki
- uczestniczy w czynnościach węchu i słuchu
- wchodzi w liczne reakcje z hormonami: niezbędny do ich syntezy, składowania i uwalniania
- zwiększa siły obronne organizmu (skracając czas choroby i przyspieszając zdrowienie)
- ma ścisły związek z adrenaliną, insuliną, kalcytoniną ( tarczyca)
- zwalcza miażdżycę i procesy starzenia się
- wzmacnia mechanizmy obronne
- odgrywa dużą rolę w syntezie kwasów tłuszczowych – problemy ze schudnięciem mogą wynikać z niedoborów magnezu
-  w fizjologii nerek: jest niezbędny do zachowania potasu i fosforu, aminokwasów, oraz wydzielania kwasów przez nerki
- oddziałuje na zmiany biochemiczne zachodzące na powierzchni oddechowej płuc.

Przy prawidłowym, urozmaiconym odżywianiu, poziom magnezu w organizmie jest prawidłowy.
Obecnie, powszechne niedobory magnezu wynikają z:
- coraz mniejszej  ilości magnezu w roślinach i glebie, na skutek zintensyfikowanej produkcji roślinnej.  Zawartość magnezu jest tu obecnie o połowę mniejsza niż 50 lat temu .
- nadużywania kawy, alkoholu, słodyczy, napojów typu cola
- utrudnionego przyswajania magnezu w przewodzie pokarmowym – jest to najpoważniejsza przyczyna niedoborów magnezu.

Wchłanianie, przyswajanie, magazynowanie i wydalanie magnezu
Wchłanianie magnezu następuje w jelicie cienkim.
Sprzyjają wchłanianiu magnezu:  środowisko zakwaszone , dieta bogata w białka zwierzęce, tłuszcze nienasycone, witamy B i D, laktoza, insulina.
Hamują: zasadowość środowiska,  białka roślinne, tłuszcze nasycone, włókna pokarmowe, kwas chitynowy ( zboża),  kwas szczawiowy (rabarbar, szpinak, szczaw) nadmiar wapnia (produkty mleczne)  alkohol, kwas fosforowy (z napojów typu Coca-cola) antybiotyki z grupy tetracyklin.
Przyswajanie  magnezu jest słabe. Tylko 30% podaży magnezu (średnio) jest przyswajalne.
Magazynowanie magnezu następuje w kościach (ponad ½ puli) w mięśniach (1/4)  w całym organizmie: układ nerwowy, wątroba, przewód pokarmowy, nerki, gruczoły wydzielania wewnętrznego(1/4).
Wydalanie magnezu dokonuje się przez nerki. Niewielka jego ilość jest też wydalana z potem i drogą jelitową.

Badanie poziomu magnezu w organizmie
Badanie z krwi, powszechne chociaż niemiarodajne: zawartość magnezu we krwi jest wyjątkowo stabilna i stanowi tylko 1 % z puli magnezu zawartego w organizmie, dlatego niemożliwe jest określenie niedoboru lub nadmiaru magnezu w organizmie na podstawie tego badania.
Badanie z moczu.  Zawartość magnezu w moczu jest bardzo zmienna i zależna od: pokarmu, diety, hormonów, wysiłku, leków.
Poziom magnezu bada się też poddając analizie  włos lub paznokcie. Wobec tego, że badanie poziomu magnezu z krwi i z moczu nie może być miarodajne pozostaje obserwowanie objawów.

„Powiedzenie profesora Juliana Aleksandrowicza, że magnez jest królem życia należy rozumieć dosłownie. To właśnie ten pierwiastek decyduje,  o tym  jak żyjemy – całkiem dobrze lub źle, ale możemy też przestać żyć, gdy go braknie.”Prof. Alfreda Graczyk, uczennica profesora J. Aleksandrowicza.

Ciąg dalszy nastąpi a  w nim:
1.  Niedobory i nadmiary magnezu - skutki dla zdrowia
2.  Kiedy i jak uzupełniać magnez w organizmie
3.  Sylwetka profesora Juliana Aleksandrowicza, wybrane publikacje, cytaty, ciekawostki 

Pisze się... :)

 W oczekiwaniu na ciąg dalszy przeczytajcie to:
http://www.ptmag.pl/pl/32073/0/Magnez-krol_zycia.html

1 komentarz: