Zycie w zdrowiu to odżywianie zgodne z rytmem natury. Inaczej jemy, mamy apetyt na inne potrawy, zimą, inne latem. Wiosną, kiedy przyroda zaczyna nowy etap, etap odnowy, łatwiej i nam pójść tym tropem i odnowić, oczyścić organizm. Na wszelkie zabiegi oczyszczające organizm ma teraz wielką ochotę, więc łatwo będzie osiągnąć zamierzony efekt.
Zdrowie, to zdrowe jelita a w ślad za tym zdrowy cały układ pokarmowy, dobre wchłanianie i przyswajanie składników pokarmowych. Oprócz prawidłowej śluzówki, ważne są w systemie trawiennym przyjazne bakterie. To one, bakterie symbiotyczne, dają zdrowie. Można kupić w aptece różne preparaty, zawierające bakterie symbiotyczne - probiotyki, ale najbardziej wartościowe i najefektywniej działające są probiotyki naturalne:
- kiszonki warzywne i owocowo warzywne
- kwaśne produkty mleczne: jogurt, kwaśne mleko, kefir
- zielone warzywa liściaste, których dodatkową wartością jest zawarty w liściach chlorofil.
Wiosną warto pożegnać kiszonki warzywne (są doskonałe późną jesienią i zimą) i przejść na zielone mixy - zmiksowane warzywa liściaste, z dodatkiem kwaśnych produktów mlecznych i świeżych, młodych ziół.
Najlepsze formy to koktajle i sałatki, ale można też zieleninę dodawać do kanapek, past, sosów, jajecznicy, zup...
Jak dużo zieleniny można zjeść w ciągu dnia? Osoby, które nie maję problemów jelitowych
mogą jeść zieleniny bez obaw. Natomiast osoby z jelitami w niezbyt dobrej kondycji powinny zaczynać od małych porcji i stopniowo je powiększać, małymi krokami.
Koktajl zielony mix
1 gałązka jarmużu
1 garść liści mlecza (mniszka lekarskiego)
kilka listków młodego szczawiu
2-3 łodyżki krwawnika
O ile, przez przypadek, w składzie produktów znajdzie się trawa, nie traćcie głowy - może być :D
Zieleninę zmiksować w blenderze, z dodatkiem 1/2 szklanki wody, przyprawić do smaku (sól, pieprz... co kto lubi) dodać 1 szklankę kwaśnego mleka, naturalnego jogurtu, w ostateczności kefiru. Ponownie wszystko krótko zmiksować.
Zaczynamy od 1 szklanki dziennie, wypitej na raty. Z czasem można dojść do dwóch szklanek dziennie, wypitych w porcjach po pół szklanki. Wszystko pomiędzy posiłkami.
Zielona sałatka, przekąska warzywno ziołowa
1 sałata rzymska mini
1 garść mlecza
1 pół szklanki jogurtu greckiego
Wykonanie jest szybkie i bardzo proste: pociąć sałatę i mlecza, dodać jogurt. Można dodać wiosenne kwiaty.
To samo w wersji przekąskowej:
1 liść sałaty rzymskiej,
kilka listków mlecza
łyżka jogurtu
Na liść sałaty położyć liście mlecza, dodać łyżkę jogurtu.
Z czasem, gdy będą pojawiać się nowe rośliny zielone: warzywa i zioła, trzeba wymieniać składniki zielone. Urozmaicimy wówczas smak takich potraw i dostarczymy sobie nie tylko naturalnych probiotycznych bakterii, ale również wielu składników mineralnych i witamin. Smak i wartości odżywcze można będzie z czasem podnosić też poprzez dodawanie pojawiających się owoców sezonowych: malin, agrestu, porzeczek, jagód, truskawek. Wszystko z natury.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz