Buraki często się wożą kilkunastoletnim BMW, którym to driftują i palą gumę. Czasami zdarza się, że oprócz opon spalą cały samochód. Po wyjściu z fury zazwyczaj burak trzyma się w kupie z burakami, czy innymi warzywami, ponieważ tylko wśród jarzyn jest w stanie znaleźć szczęście i spełnienie swojej burackiej natury. Nonsensopedia.
Ale...
spójrzmy na buraka inaczej. To bardzo wartościowe warzywo: dużo
minerałów, witaminy: wapń, magnez, sód, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i
cez.
Czerwony
burak ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu
moczowego z organizmu.
Buraki są
bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego osoby zjadające dużo mięsa,
oraz nadużywające ciast i pieczywa (są to produkty kwasotwórcze)
powinny rozważyć spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby
doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej, która, jak wiemy, jest
warunkiem zdrowia.
Zjadanie czerwonych buraków w
postaci surówki pomoże naszej wątrobie i nerkom. Surówka buraczana z łyżką
dobrej oliwy lub oleju lnianego, zjedzona w porze kolacji doskonale wspomaga
wątrobę a co za tym idzie, oczyszcza cały organizm.
Buractwo na
surowo
kilka
czerwonych buraków
1 łyżka
utartego chrzanu
1 łyżka
oliwy lub oleju lnianego
pół jabłka
natka
pietruszki, lub garść listków melisy
Utrzeć na
średniej tarce buraki, jabłko, wymieszać, dodać utarty chrzan, olej, wymieszać,
posypać posiekaną pietruszką lub w wersji o cytrynowym smaku - porwanymi
listakmi melisy.
Po prostu:
buractwo należy chrzanić, olewać (oliwą) i zadać mu czadu (melisą lub pietruszką),
można opieprzyć (gdy nie ma nadziei na dobry smak)... :D
Burak prostym jest i basta. Z tego powodu można traktować go prosto a nawet po prostacku. ;)
Najlepszy sposób na buraka to darować sobie ekskluzywne dodatki (nie chrzanić, nie pieprzyć nie podkręcać smaku... a, i nie słodzić...
Najlepszy jest burak wieczorową porą. Wątroba go uwielbia, więc, tego prostego w obsłudze gościa, najlepiej jest przyjąć tak:
Buractwo po prostu
Burak prostym jest i basta. Z tego powodu można traktować go prosto a nawet po prostacku. ;)
Najlepszy sposób na buraka to darować sobie ekskluzywne dodatki (nie chrzanić, nie pieprzyć nie podkręcać smaku... a, i nie słodzić...
Najlepszy jest burak wieczorową porą. Wątroba go uwielbia, więc, tego prostego w obsłudze gościa, najlepiej jest przyjąć tak:
Buractwo po prostu
Buraka umyć, obrać
ze skórki i utrzeć na tarce
Dodać łyżeczkę oleju lnianego lub oliwy, zamieszać... i voila!
Dodać łyżeczkę oleju lnianego lub oliwy, zamieszać... i voila!
Żyj na poziomie buraka, a życie będzie słodkie...
Buraki najbardziej plamią życiorys... A to feler - westchnął seler...
Buraki - tak, tak, tak! Ale... uwaga na plamy na życiorysie - nie do zmycia. Nie pomoże nawet dr Reiner... :D
Buraki - tak, tak, tak! Ale... uwaga na plamy na życiorysie - nie do zmycia. Nie pomoże nawet dr Reiner... :D
.
z buractwa lub z bagna nawet jak wyjdziesz, to i tak nim bedziesz smierdział ;)
OdpowiedzUsuńKochanie, odór ma to do siebie, że prędzej czy później znika a wtedy... tylko nałożyć markowe perfumy i wejść w nowy rozdział życia. :D
UsuńŚwietny, prosty przepis. Dzięki Klara :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinam tą surówkę i wiem, że na stałe zagości w moim menu.
Najbardziej polecana jest najprostsza wersja - burak i oliwa - na kolację. To prosty sposób na regenerację wątroby.Dziękuję za miłe słowo. :D
UsuńBuraczki jem codziennie, ale jeszcze nie próbowałam z jabłkiem i chrzanem.
OdpowiedzUsuńMuszę to wypróbować.