Strony

wtorek, 19 marca 2013

Czarna rzepa


Czarna rzepa jest doskonałym, niedocenianym warzywem. Świetna dla zdrowia i urody. Dla wątroby jest balsamem, który pozwala na jej regenerację a dla urody skóry i włosów dobrym kosmetykiem. Wszystko to za sprawą dużej zawartości siarki w tym warzywie.
Jak większość polskich warzyw, jest tania i dostępna także teraz, na przednówku.
Należy wykorzystać zarówno walory zdrowotne czarnej rzepy jak i jej dostępność. Miesięczna kuracja surówką z czarnej rzepy dobrze zrobi naszej wątrobie, włosom, skórze.

Surówka z czarnej rzepy

kilka małych rzep czarnych
śmietana wiejska
garść świeżego szpinaku Baby
łyżka nasion siemienia lnianego
sól, garść migdałów (według uznania, nie jest konieczna)

Rzepę porządnie wyszorować, nie obierać, utrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach, razem z czarną skórką, posolić, dodać śmietanę, wymieszać, dodać porwany na kawałki szpinak, posypać siemieniem lnianym i ewentualnie płatkami migdałów. Odstawić na 10 minut w celu połączenia smaków. Podawać jako samodzielną przekąskę, na przykład na kolację lub drugie śniadanie.




.

1 komentarz:

  1. No dobra nie chcesz gadać to nie!I tak buziaki! :)

    Gruß
    I.

    OdpowiedzUsuń