Dr William
Davis - amerykański kardiolog. Jego
pasją jest zdrowie. Prowadzi blog o
diecie bez pszenicy: Wheat Belly. http://www.wheatbellyblog.com/
Autor
bestselerowej książki: Dieta bez pszenicy, która ukazała się w 2011 roku.
Bardzo ważna lektura. Napisana w doskonałym stylu – jasno, precyzyjnie, logicznie, z nutą humoru.
Każdy, kto przeczyta tę książkę, będzie usatysfakcjonowany: ten, kto spotka się z problemem zdrowia po raz pierwszy, jak i ten co posiadł już wiedzę na ten temat.
Autor wyjaśnia tu zagadnienia: szkodliwości glutenu dla zdrowia, oraz zalety diety niskowęglowodanowej. Książka podobna w tematyce do Zdrowia na własne życzenie - Józefa Słoneckiego. Jest to jednak inne spojrzenie na problem: szersze, dokładniejsze, dobrze udokumentowane. Doskonałe uzupełnienie, poszerzenie wiedzy. Liczne, ciekawe opisy przypadków czynią książkę Davisa wyjątkowo interesującą.
Na początku autor wskazuje skąd wzięło się chorobotwórcze działanie pszenicy i innych zbóż (hybrydyzacja). Wpływ na zdrowie człowieka tak zmodyfikowanych zbóż – gluten jako rodzaj białka wywołującego kaskadę chorób: celiakię, alergie wszelkiego typu, astmę , cukrzycę, zwyrodnienie stawów, choroby kości i mięśni, choroby psychiczne, dermatologiczne (wypadanie włosów),
choroby
uzależnieniowe, depresja, halucynacje a nawet schizofrenia. Tak, wszystkie one mają podłoże w destrukcyjnym
działaniu na organizm glutenu.
Ciekawy jest rozdział dotyczący równowagi kwasowo zasadowej organizmu: gdy równowaga ta zostaje zaburzona, poprzez niewłaściwe odżywianie, to organizm, broniąc się przed śmiertelnym zakwaszeniem, pobiera z kości wapń, poświęcając tym samym zdrowie kości. To z czasem skutkuje osteoporozą, artretyzmem. Tak, choroby zwyrodnieniowe stawów i kości mają swe podłoże w zakwaszeniu organizmu.
Zakwaszenie
organizmu pojawia się jako skutek nierównoważenia w diecie produktów
zakwaszających (produktów zwierzęcych) produktami zasadowymi – (warzywami) ale
też produkty pszeniczne (glutenowe) bardzo silnie, dodatkowo zakwaszają
organizm. Wszyscy cierpiący na choroby kości i zwyrodnienia stawów powinni wnikliwie przeczytać ten rozdział.
Gluten
odpowiada też za stan naszej urody: cerę, włosy, zmarszczki, starzenie się
skóry, pogorszenie wzroku, wdowi garb.
Usuńmy
pszenicę z naszego odżywiania. Konieczna też będzie ogólna redukcja węglowodanów.
Ograniczmy do minimum:
Wyroby z mąki
kukurydzianej, przekąski, desery, ryż, produkty bezglutenowe, suszone owoce,
inne (oprócz pszenicy) zboża: gryka, proso, owies.
Co jeść?
Warzywa,
mięso, jaja, produkty mleczarskie, orzechy, oleje, trochę owoców.
W książce
znajdziemy wykaz produktów spożywczych i kosmetyków, które mogą zawierać
gluten, na przykład: kawy smakowe, herbaty smakowe, wódki destylowane z pszenicy, piwo,
parówki, mielonki, kiełbasy… także balsamy i błyszczki do ust, leki,
suplementy, szminki…
Trochę ciekawych, zdrowych przepisów kulinarnych.
Koniecznie
przeczytajcie tę książkę!
.
Prawdziwa troska o bliźnich, to jest wydeptywanie sobie ścieżki do nieba :).
OdpowiedzUsuńIrena
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń