Strony

sobota, 9 marca 2013

Pszenica - najgorszy z bandy węglowodanów,

czyli o jednej z największych wpadek żywieniowych na międzynarodową skalę, pod tytułem - "zdrowe produkty pełnoziarniste."





Dr William Davis - amerykański kardiolog. Jego pasją jest zdrowie. Prowadzi blog o diecie bez pszenicy: Wheat Belly. http://www.wheatbellyblog.com/
Autor bestselerowej książki: Dieta bez pszenicy, która ukazała się w 2011 roku.

Bardzo ważna lektura. Napisana w doskonałym stylu – jasno, precyzyjnie, logicznie, z nutą humoru. 
Każdy, kto przeczyta tę książkę, będzie usatysfakcjonowany: ten, kto spotka się z problemem zdrowia po raz pierwszy, jak i ten co posiadł już wiedzę na ten temat.
Autor wyjaśnia tu zagadnienia: szkodliwości glutenu dla zdrowia, oraz zalety diety niskowęglowodanowej. Książka podobna w tematyce do Zdrowia na własne życzenie - Józefa Słoneckiego. Jest to jednak inne spojrzenie na problem: szersze, dokładniejsze, dobrze udokumentowane. Doskonałe uzupełnienie, poszerzenie wiedzy. Liczne, ciekawe opisy przypadków czynią książkę Davisa wyjątkowo interesującą.

Na początku autor wskazuje skąd  wzięło się chorobotwórcze działanie pszenicy i innych zbóż (hybrydyzacja). Wpływ na zdrowie człowieka tak zmodyfikowanych zbóż – gluten jako rodzaj białka wywołującego kaskadę chorób: celiakię, alergie wszelkiego typu, astmę , cukrzycę, zwyrodnienie stawów, choroby kości i mięśni, choroby psychiczne, dermatologiczne (wypadanie włosów),
choroby uzależnieniowe, depresja, halucynacje a nawet schizofrenia. Tak, wszystkie one mają podłoże w destrukcyjnym działaniu na organizm glutenu.

Ciekawy jest rozdział dotyczący równowagi kwasowo zasadowej organizmu: gdy równowaga ta zostaje zaburzona, poprzez niewłaściwe odżywianie, to organizm, broniąc się przed śmiertelnym zakwaszeniem, pobiera z kości wapń, poświęcając tym samym zdrowie kości. To z czasem skutkuje osteoporozą,  artretyzmem. Tak, choroby zwyrodnieniowe stawów i kości mają swe podłoże w zakwaszeniu organizmu.
Zakwaszenie organizmu pojawia się jako skutek nierównoważenia w diecie produktów zakwaszających (produktów zwierzęcych) produktami zasadowymi – (warzywami) ale też produkty pszeniczne (glutenowe) bardzo silnie, dodatkowo zakwaszają organizm. Wszyscy cierpiący na choroby kości i zwyrodnienia stawów powinni wnikliwie przeczytać ten rozdział.

Gluten odpowiada też za stan naszej urody: cerę, włosy, zmarszczki, starzenie się skóry, pogorszenie wzroku, wdowi garb.

Usuńmy pszenicę z naszego odżywiania. Konieczna też będzie ogólna redukcja węglowodanów. Ograniczmy do minimum:
Wyroby z mąki kukurydzianej, przekąski, desery, ryż, produkty bezglutenowe, suszone owoce, inne (oprócz pszenicy) zboża: gryka, proso, owies.

Co jeść?
Warzywa, mięso, jaja, produkty mleczarskie, orzechy, oleje, trochę owoców.

W książce znajdziemy wykaz produktów spożywczych i kosmetyków, które mogą zawierać gluten, na przykład: kawy smakowe, herbaty smakowe, wódki destylowane z pszenicy, piwo, parówki, mielonki, kiełbasy… także balsamy i błyszczki do ust, leki, suplementy, szminki…
Trochę ciekawych, zdrowych przepisów kulinarnych.
Koniecznie przeczytajcie tę książkę!



.

1 komentarz:

  1. Prawdziwa troska o bliźnich, to jest wydeptywanie sobie ścieżki do nieba :).
    Irena

    OdpowiedzUsuń