Strony

wtorek, 28 maja 2013

Produkty sprzyjające oczyszczaniu wątroby







1. Warzywa

Najlepsze te które zawierają siarkę, która jest konieczna  w procesie detoksykacji zachodzącej w wątrobie, pomaga rozkładać tłuszcz i wydalać z organizmu przez żółć:
Rośliny krzyżowe: karczoch (polecam sproszkowany w formie tabletek, pod nazwą Cynarex), brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiew, czarna rzepa, rzodkiewka, jarmuż.
Rośliny cebulowe: szczypiorek, por, cebula, czosnek.
Warzywa, owoce i zioła o intensywnym zabarwieniu( pomarańczowe, czerwone i zielone) – działają oczyszczająco:
Marchew, dynia, czerwona kapusta, natka pietruszki i kolendry, burak, papryka (pomarańczowa, czerwona i żółta)wiśnie, czereśnie, śliwki, owoce cytrusowe (grejfrut), awokado, oliwki, bakłażan, pomidory.
Warzywa można (polecane) jadamy wraz z nacią. Nie dotyczy to naci marchwi (szkodliwa).

2. Surowe owoce
Najlepsze, z punktu widzenia wątroby, są owoce o nieco cierpkim smaku, który zawdzięczają kwasom organicznym, a te obniżają stężenie glukozy i insulinę we krwi, pomagają spalać tłuszcz i oczyszczają wątrobę: truskawka, jeżyna, jagoda, malina, morwa, wiśnia, śliwka, morela.
Osoby z nadwagą ograniczają owoce a wykluczają takie: banan, mango, winogrona, oraz bardzo tuczące owoce suszone.

3. Orzechy
Powinny być surowe i świeżo łuskane:  włoskie, brazylijskie, makadamia, piniowe, laskowe, nerkowce, pistacje, migdały.

4.  Nasiona
Są źródłem zdrowego tłuszczu i białka: siemię lniane, słonecznik, sezam, dynia, szałwia hiszpańska, mak.
Można je kiełkować i dodawać do sałatek.

5. Ocet jabłkowy

6. Zioła i przyprawy
Przyspieszają proces detoksykacji w wątrobie:  nasiona i liście selera naciowego, ostre papryczki( chili, jalapeno), pieprz ziarnisty, koper włoski, owoce i nasiona anyżu, natka pietruszki i kolendry, imbir, gorczyca, curry, kurkuma, pieprz kajeński, ziele angielskie, kminek i kmin rzymski, tymianek,  majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, suszona słodka papryka,  koperek, szczypiorek, szałwia, kozieradka, czosnek, kardamon, goździk,  chrzan, cynamon,  wanilia, szafran, rozmaryn, mięta.

7.Glony morskie
Zwane morskimi warzywami, zawierają wapń i jod, chłoną toksyny w przewodzie pokarmowym (polecam sproszkowane, w formie tabletek).
 
Owoce i warzywa kupione w supermarkecie, jeśli pochodzą z importu mają kilka wad:
- dojrzewały za pomocą gazu szklarniowego
- pokonały długą drogę zanim trafiły do sprzedaży
- były przez długi czas przechowywane w niskiej temperaturze
- zostały nastrzyknięte środkami konserwującymi i koloryzującymi.
Dlatego warzywa i owoce należy kupować na lokalnym rynku.
Najlepiej kupować i spożywać warzywa i owoce  dojrzewające w danym sezonie, na przykład: truskawki, jagody na początku lata, jabłka, gruszki jesienią, kapustę i owoce cytrusowe zimą.
Należy kupować tylko produkty świeże – twarde, jędrne, kruche a unikać zwiędniętych i wyschniętych.

Bardzo ważne jest przechowywanie zakupionych warzyw i owoców aby zapobiec stratom składników odżywczych, które mogą wyniknąć z niewłaściwego przechowywania.

1.Przechowywanie w chłodnym, suchym miejscu ale nie w lodówce:
dynia, cebula, czosnek, ziemniaki.

2. Przechowywanie w lodówce, w specjalnym pojemniku na warzywa:
brokuły, kapusta, papryka, cukinia, marchew, buraki,  bakłażany, pory,  rozkrojona dynia.

3.Przechowywanie w misce umieszczonej w chłodnym i przewiewnym miejscu:
cytrusy, banany, gruszki, jabłka, niedojrzałe awokado, owoce o dużej pestce.

4. Przechowywanie w lodówce: owoce jagodowe

5. Przechowywanie w torebce papierowej, lub szklanym, zamkniętym pojemniku i w lodówce:
świeże zioła (tym sposobem mogą przetrwać w lodówce do 7 dni).
Zioła suszone najlepiej przechować w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach, w ciemnej, chłodnej szafce.


Karczochy


.

1 komentarz: