Strony

sobota, 7 czerwca 2014

Na jagody


Jagoda kamczacka, dojrzewa najwcześniej. Nawet nieco wcześniej niż truskawki. Teraz są ostatnie chwile na zbiór, bo owoce, w pełni dojrzałe, zaczynają opadać. Jagoda zebrana dobrze przechowuje się nie tylko w lodówce. Kilka dni bez problemu utrzyma świeżość. Zebrawszy więc jagody, możemy wykorzystać je do koktajlu, galaretki, kompotu, ciasta lub zamrozić w małych porcjach i będzie to pierwszy tego sezonu produkt na zimę.


Gdzie zebrać jagodę kamczacką? Ja corocznie zbieram ją u sąsiada :D... No, takie ma chłop szczęście, że wybawiam go z kłopotu i łagodzę tym samym wyrzuty sumienia, bo jak mówi: nikomu te owoce nie smakują... Za to ja... nie wyobrażam sobie zimowego, niedzielnego popołudnia bez małej babeczki z jagodą kamczacką... Albo drożdżowego ciasta z tymi owocami. O, właśnie mi piekarnik mówi, że już jest gotowe... No proszę, ja tu sobie piszę  a ciasto wychodzi z piekarnika samo. :D Wiem, wiem: gluten i takie tam... No, ale ja piekę ze względu na sąsiada, bo choć owoców nie lubi to ciasto tak, tak, tak... To całkiem jak ja (z tym ciastem)... :D



Widzę jak Wam cieknie ślinka... :D Informuję, że: nikto ne je doma! Chcielibyście mieć taką sąsiadkę, nieprawdaż? A takie jagody kamczackie?..:D



.

2 komentarze:

  1. Ciekawa w kształcie ta jagoda kamczacka.
    A ślinka mi pociekła, to fakt, chociaż mam jeszcze kawałek kruchego z amerykańska borówką pieczonego wczoraj.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody w cukrze (wiem, wiem, biała śmierć i takie tam, ale konfitury muszą mieć cukier i tyle :P) zamknięte na zimę w słoiczkach... Pyszne!!! Prawie tak samo dobre, jak śliweczki z ałyczy potocznie, acz nieprawidłowo zwane mirabelkami....

    OdpowiedzUsuń