Strony

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ziołowe przedszkole (1)


Przedszkole, czyli podstawowe informacje o ziołach. Co zbierać, kiedy zbierać, jak zbierać, suszyć, przechowywać...Także podstawy języka obcego - ziołowa łacina. :D
Zioła (Herbs) - rośliny, które mają działanie lecznicze, oraz są stosowane jako przyprawy potraw - zmieniają ich smak, zapach, a nawet wygląd. Dodawanie ziół, do potraw jest profilaktyką zdrowia: chroni przed dolegliwościami przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, moczowych, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych,wpływa pozytywnie na urodę i samopoczucie. Zioła w naszym otoczeniu to najlepsze towarzystwo.

Na pierwszym planie lawenda, dalej kwitnący tymianek


Jakie części ziół można zbierać?
Pączki (Gemmae)
Zbiory ziół zaczynamy od pączków, które  wczesną wiosną  rozpoczynają życie rośliny: rosną, pęcznieją, wytwarzając wiele substancji prozdrowotnych.
Pączki zbieramy w okresie pęcznienia, ale przed pękaniem pąków.

Ziele (Herba)
Liść (Folium)
Ziele to cała roślina: łodyga, liście, kwiaty. Zbieramy gdy roślina rozpoczyna kwitnienie. Wtedy wszystkie jej części zawierają najwięcej związków czynnych. Dodatkowo, łodyga w tym okresie nie jest zdrewniała i można ją wykorzystać.

Kwiat ( Flos)
Kwiatostan (Inflorescentia)
Koszyczek (Anthodium) - rodzaj kwiatostanu, na przykład koszyczek rumianku to kwiatostan rumianku.
Kwiaty ziół należy zbierać na początku kwitnienia. Nigdy nie zrywamy kwiatów przekwitłych . Zbierając kwiaty obchodzimy się z nimi bardzo delikatnie, zbieramy je do koszyka. gdyż zgniecione  czernieją i tracą swe wartości.

Kwiatostan bazylii cynamonowej

Owoce ( Fructus)
Nasiona (Semen)
Owoce soczyste zbieramy dojrzałe, gdy mają prawidłową barwę, są jędrne, twardawe. Owoce przejrzałe są niepełnowartościowe, ale można je wykorzystać do przerobu na syrop.
Nasiona oraz owoce suche zbieramy kiedy są dojrzałe ale nie osypują się. 
W przypadku owoców i nasion nierównomiernie dojrzewających, nie należy czekać na dojrzewanie wszystkich, lecz zebrać gdy dojrzeje większość z nich. Chcąc zebrać większą ilość nasion lub owoców suchych, ścina się całe łodygi z owocostanami, suszy i omłaca.

Kora (Cortex)
Korę zbieramy wczesną wiosna, gdyż wtedy łatwo można ją zdjąć z drewna.  Korę pozyskujemy z gałązek młodych (2 - 4 letnich), zdrowych, gładkich. Kora z gałęzi starszych jest uboga w związkim czynne. Zdejmowanie kory należy wykonać przy pomocy noża ze stali nierdzewnej, gdyż garbniki zawarte w korze reagują z żelazem ze zwykłej stali, powodując ciemnienie kory. Nie należy zbierać kory przez zestrugiwanie jej z gałęzi, gdyż wówczas otrzymamy korę zanieczyszczoną drewnem.

Korzenie (Radix)
Kłącza (Rhizoma)
Zbieramy w okresie spoczynku rośliny, po utracie części naziemnych. Wtedy gromadzą się w nich ( w korzeniach) największe ilości związków czynnych. Najczęściej zbiór korzeni i kłączy przeprowadzamy późną jesienią i zimą. Wczesna wiosna, zanim rośliny zaczną wypuszczać nowe pędy, też jest dobrym okresem do  zbioru.

Lawenda

Przy zbiorze wszystkich części ziół ważną zasadą jest, by zbiór był przeprowadzony w  momencie największego nagromadzenia w roślinie związków czynnych, bo od tego zależy działanie lecznicze zioła.


Wkrótce:
Kiedy i gdzie zbierać zioła
Jak suszyć i przechowywać 
Najważniejsze związki czynne w ziołach
Preparaty ziołowe


Na podstawie: A. Ożarowski, W Jaroniewski. Rośliny lecznicze  i ich praktyczne zastosowanie.




.

.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz