Uroki zdrowia, zdrowa uroda, zdrowe poglądy, czyli - w zdrowym ciele zdrowy duch
Strony
sobota, 6 kwietnia 2013
Jaja po wiedeńsku
Nad 'pięknym, modrym' Dunajem, i nie tylko, znaną formą podawania jaj są jaja po wiedeńsku:
Surowe jajko należy ostrożnie wbić do szklanki, posypać pieprzem i dodać odrobinę masła, a następnie wstawić szklankę do garnka z wrzącą wodą i gotować do ścięcia się białka.
Od niedawna, jest propagowana nowa wersja wiedeńskich jaj - ugotowane i kolorowe.
Pokazałam tu wersję świąteczną - Ostereier- ale w innym czasie też te, gotowe, kolorowe jajka są dostępne. Z założenia, takie jajka są przeznaczone dla dzieci.
Niby produkt szybki, więc wygodny dla zapracowanych mam i nawet jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu (znaczy: przebywających na wolności ;) ) ale...
Zobaczmy na skład barwników:
Zobaczmy też na termin przydatności do spożycia. Jajka były kupione w końcu marca:
W sieci sklepów, gdzie są sprzedawane, jajka te cieszą się dużym powodzeniem. Brr...
Kto chętny? U mnie nadal leżą w lodówce... Boję się takiej, hmm, konsumpcji... :D
Ale jaja!
.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz