Strony

sobota, 6 kwietnia 2013

Jaja po wiedeńsku


Nad 'pięknym, modrym' Dunajem, i nie tylko, znaną formą podawania jaj są jaja po wiedeńsku:

Surowe jajko należy ostrożnie wbić do szklanki, posypać pieprzem i dodać odrobinę masła, a następnie wstawić szklankę do garnka z wrzącą wodą i gotować do ścięcia się białka.




Od niedawna, jest propagowana nowa wersja wiedeńskich jaj - ugotowane i kolorowe.
Pokazałam tu wersję świąteczną -  Ostereier- ale w innym czasie też te, gotowe, kolorowe jajka są dostępne. Z założenia, takie jajka są przeznaczone dla dzieci.


Niby produkt szybki, więc wygodny dla zapracowanych mam i nawet jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu (znaczy: przebywających na wolności ;) ) ale...
Zobaczmy na skład barwników:


Zobaczmy też na termin przydatności do spożycia. Jajka były kupione w końcu marca:




W sieci sklepów, gdzie są sprzedawane, jajka te cieszą się dużym powodzeniem. Brr...
Kto chętny? U mnie nadal leżą w lodówce... Boję się takiej, hmm, konsumpcji... :D
Ale jaja!


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz